lördag 6 mars 2010

Den mentala biten

Att prestera topp resultat hänger samman med det mentala är uppenbart. Det är dock ändå förvånande att det bland våra topp idrottsmän i sverige är så få som verkligen maxar sig även på den mentala biten. Titta ex på vårt svenska skidskytte fenomen och världskupp ledaren Helena Jonsson som tom inför OS i Vancouver avböjde all form av just den typen av träning. Trots att det erbjöds. Trots sin rutin, erfarenhet och trots sina tidigare lysande resultat så var det nog så att hon antagligen ändå inte kunnat föreställa sig innan OS hur stort ett OS eg är och den press och bevakning på henne som person som med detta gavs.

Hon blev stressad och i stressade lägen så det som händer är bla att all finmotorik åker ut snabbare genom fönstret än man kan föreställa sig. I sådana situationer så kan en världselit skidåkare tom och till synes helt utan anledning har problem bara med att ta sig runt banan.

Vissa har kanske naturliga mentala förutsättningar och typisk för svensk vidkommande att vi hade några helt otippade som klev fram samtidigt som några av favoriterna inte höll. Det är kanske våra favoriter som i första hand kan tänkas behöva metodisk mental träning som ett komplement till den stenhårda och vetenskapligt upplagda fysiska träningen. Att alla deltagare i stort sett in ett OS är på topp rent fysiskt är självklart men det som då fäller utslaget är oftast just den mentala inställningen.

Intressant då att se hur konsekvent Norska skidlandslaget arbetar med denna bit. Se inslaget nedan i gårdagens skavlan med Marit Björgen och inse att hon verkigen inför OS har annamat mental träning.

Inför nästa OS hoppas jag att våra svenska deltagare samtliga även börjar att jobba på samma sätt.

Sedan är det ju helt otroligt vilken kropp denna Norska skid tjej har.
http://svtplay.se/t/102974/skavlan

Jag måste säga att jag själv blir rätt inspirerad av att se henne in action. Man kanske skall passa på nu med all den snö vi har att sätta igång med längdskidåkning?
http://www.picsearch.se/info.cgi?q=Marit%20Bj%C3%B6rgen&id=MwBsIUNMpGNs571rACJHIUExQT-ZNz6Hs_wnqH1H-e0&start=401

Psykolog tror inte på Helena Jonsson
Inte bortom all räddning – men med mycket små chanser. Torsten Hansson, idrottspsykologisk konsult åt SOK, tror inte att Helena Jonsson tar sig ur den mentala svackan till dagens masstart.Hon har inga redskap för att hantera situationen, säger han.
http://www.svd.se/sportspel/nyheter/psykolog-tror-inte-pa-helena-jonsson_4302049.svd

Mental tuffhetsträning - den avgörande faktorn
http://www.idrottsbokhandeln.se/Shop/Article/View/?articleId=238

ANSVARIG FÖR MENTALA RÅDGIVARENÄTVERKET
Torsten Hanson
Mobil: 0708-343466
Mail torsten.hansson@dynamicconsulting.se
http://www.dynamicconsulting.se/1280.html

En svensk idrottare annars verkligen förstog sig på att untyttja den mentala träningen maximalt var svenske skridsko kungen Tomas Gustavsson.
http://www.beta.se/page1429425.aspx

Men naturligtvis kan dessa ideer och angreppsätt utnyttjas inom livets alla områden.

http://slh.web-academy.se/file.php/1/video/larseric/larserik.html

Mental Träning, Coaching, Ledarskap och Stresshantering
Unika utbildningar, kurser och träningsprogram för personlig utveckling av dig själv och andra.
http://www.slh.nu/default.asp?apid=2

Inga kommentarer: