tisdag 16 mars 2010

Hjärnvilja krävs mot sötsuget

Det kan vara bra i sammanhanget att även diskuterar vad som eg är socker. Att godis och precis som på bilden innehåller mängder av socker och att detta socker inte bara är fettbildande utan även beroendeframkallande är uppenbart.

Men det är även så att alla kolhydrater är stärkelse och det spelar ingen roll om dessa är "enkla" eller om de är komplexa. Alla kolhydrater dvs stärkelse omvandlas i kroppen till socker som sedan kommer ut i blodomloppet där detta triggar igång insulinet.

Att det är på det sätte är uppenbart ex om du äter ett stort potatis mål , ex korv med mycket potatismos. Du blir mätt en stund men bara efter ca två timmar är du lika hungrig igen. Dvs det är när blodsocker nivån först höjs markant när du äter men sedan åker ned blixtsnabbt till botten.

Resultatet är att du desperat då igen måste fylla på med nya kolhydrater och sötsuget får dig att äta igen - vad som helst. Ett mellanmål (frukt i bäst fall, som eg inte innehåller något av värde utan mest fruktos dvs en av de mer fettbildande socker arterna) i värsta fall fika, bullar, läsk och godis.

Det är därför kolhydratsätare äter mer totalt sett än de som istället ersatt dessa med mättade animaliska fetter. Mer fett i kosten ger en jämnare balans i blodsockernåvån och man står sig längre och behöver inte några mellanmål.

Det är därför enda sättet att hålla vikten för kolhydratsätare blir att motionera. Motion är bra för musklerna inte minst vår viktigaste muskel, härtat. En muskel som tränas blir stark. Men de som inte äter kolhydrater kan koncentrera sig på dessa positiva effekter på sina muskler och sin rörelseapparat och behöver inte alls tänka på vikten. För icke kolhydratsätare regleras istället vikten hormonellt och helt automatiskt.

SÖTT RUS. Våra hjärnor älskar socker. Lundaprofessorn Charlotte Erlanson-Albertsson varnar för sockerberoende. KI-professorn och drogforskaren Johan Franck menar att beroende är fel ord. Kicken från naturliga belöningar är en krusning på ytan i jämförelse med den eufori som artificiella droger ger.
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/hjarnvilja-kravs-mot-sotsuget_4427423.svd

Kropp och Själ, Frukt och Fett
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/05/kropp-och-sjal-frukt-och-fett.html

Inga kommentarer: