fredag 12 mars 2010

Världens rikaste personer

Mycket skriverier just nu om vilka som är världens rikaste personer. På toppen på listan återigen en för oss helt okänd Mexicanare som om jag förstår det hela rätt bygg upp sin förmögenhet à la Comvik fast i betydligt större skala och då inte minst med sk kontankort.

Annars mycket retail allt i från Spanska Zara, Svenska Ikea, och H&M och inte att förglömma Wall Mart. Skulle inte Wall Marts förmögenheten delats på tre som det idag gör på denna topp lista så skulle nog väl justy Wall Mart annars ligga på topp.

Lite IT som Microsoft och Oracle men annars är det ju slående hur fullständigt helt i avsaknad denna lista är annars på världens mest förmögna personer vad gäller finansfolk och bankirer.

Vad har hänt med alla bankir familjer ex Rotchsheilds, Rockefeller, Morgans, Warburgs? Hur är det med namn som Rubin eller alla Goldman Sachs delägarna? I Sverige nyligen kunde vi i DI läsa om att de som tjänar mest är fond forvaltare dvs de som tjänar pengar på att förvalta andras pengar och som får pengar oavsett om det går bra eller dåligt med förvaltandet.

Vart du än reser i världen så gäller samma sak. Alltid och på de mest presigefyllda platserna i städernas centrum ser vi det ena mer luxuösa och imponerande bankbygganden efter den andra. Det är dit pengarna dras som magneter.

Ändå så finns ingen av denna sektors företrädare och ägare representerade på de mest rika listan.

Någonstans finns det någon/några som faktiskt tjänar ränta på alla pengar som skapas ur tomma intet. Vilka är dessa herrar och är kanske inte detta världens mest väl bevarade hemlighet?

Är det inte lite konstigt?
http://www.orwelltoday.com/jekyllislandbook.shtml

Svenskar klättrar på rikast-lista
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/svenskar-klattrar-pa-rikast-lista_2581193.svd

Inga kommentarer: