onsdag 3 mars 2010

SocGen: How The World's Central Bankers Are About To Make The Next Huge Policy Blunder



Mycket intressant fakta i denna presentaton (rulla ned i texten och klicka på länken som avslutar intro). I synnerhet kan det vara väl värt att studera slide 9 där man ger en överblick av skuldbördan per land, off resopektive on balance sheet. Obs detta var innan man visste omfattningen av trixi fixie i den offentliga redovisningen gällande on balance sheet i ex PIIGS länderna.

Men off balance sheet ser onekligen inte vidare bra ut dvs om man tycker att det nuvarande officiella underskottet på 115% av BNP för Grekland är katastrofalt så tittar man på och inkluderar även off balanse sheet för hela EU talar vi istället om ca 500% och där vi har länder som ex USA och Frankrike som i sina off balanse åtaganden ligger tom högre än detta.

Off balance är när man i budgeten även tar med utgifter relaterat till ex medicare, medicaid och pensionsåtaganden. Men även om dessa ligger off balance och aldrig inkluderas i de officiella redovisningarna av underskott så är det likaväl utgifter som måste finansieras och betalas av staten.

Inga kommentarer: