tisdag 9 mars 2010

Margareta bytte spår – blev 86 kilo lättare

Är hjärnans belöningssystem boven i dramat bakom de senaste decenniernas fetmaepidemi? Hjärnforskaren Martin Ingvar tror det. Våra hjärnor är skapade för ett liv i vilket söt och energirik föda är svåråtkomlig. Hjärnan föredrar mat som skjuter blodsockernivån i höjden och ger oss en omedelbar kick. Socker och snabba kolhydrater är rena rama hjärngodiset.

I ett samhälle där allt fler, dygnet runt, är omgivna av lockande och inte särskilt dyra godsaker blir konsekvensen att midjemåttet ökar mer och mer.


NYTT LIV Idagsidans nya serie handlar om hur hjärnan styr vad vi äter. Genom att skapa nya spår i belöningssystemet kan vi tappa många kilon och få ett lugnare liv – precis som Margareta Skog. Som mest vägde hon 145 kilo. Efter fem år håller hon sig på 59. Viljan att bli gammal och insikten om vad som triggar suget var framgångsreceptet.

Margareta Skogs bästa råd

1. Flacka blodsockerkurvor minskar risken för överätande. Sug efter sötsaker och snabba kolhydrater minskar med mat som har lågt GI-värde.
2. Lär dig avvakta i två minuter. Inget är viktigare för vikten än impulskontroll. Vad är det som händer i tanke–känsla–handling?
3. Ge din kropp en regelbunden rytm. Margareta Skog har lärt sin kropp att det är frukost klockan sex, nio är det apelsin med kanel, 12 är det lunch. Blir hon sugen mellan målen vet hon att det är ett sug, inte kroppens behov av mer bränsle.
4. Klockan regerar även om det är fest. Margareta bestämmer t ex ”Jag äter vad jag vill till klockan 24”. Sedan är utsvävningarna över.
5. Ät bara det du själv vill äta och inte för att någon annan vill.
6. Hitta vanor du trivs med. Motivation är inget man kan ta hjälp av resten av livet.
7. Sätt din egen hälsa i centrum. Bli inte för hungrig eller för trött. Sov, motionera och ät dig mätt. Regelbundna vanor är livskvalitet. Det kan låta banalt, säger Margareta, men så enkelt är det att gå ner i vikt och att hålla en lägre vikt.
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/margareta-bytte-spar-blev-86-kilo-lattare_4396545.svd

Inga kommentarer: