fredag 19 mars 2010

Trist om Lamm

Som vanligt ligger Sverige i bräschen för "moderniseringen" och det nya samhället. Idag har vi ett super centraliserat jordbruk i detta land och jämfört med ec Österrike som har samma befolkningsmängd som oss så medans de har 6000 små, lokala slakterier så har vi i sverige totalt idag 60 st. Snacka om missallokeringar av resurser endast pga detta samtidigt som djuren utsätts för ettohyggligt lidande. Så där kan vi fortsätta.

Sverige oficiella jordbruls representanter har även varit ledande vad gäller att driva genmanipulerad gröda inom EU inte minst genom att anmäla länder som motsatt sig införande av detta . Annat elände som drivits på från våra breddgrader är relaterat till de galna kolhydratsbaserade och fettskrämda kostråden.

Vi var i stort sett först med att införa en centralbank i världen och för att "fira " detta så betalar varje år Svenska riksnbanken ut en summa pengar till ekonomer och man har då valt att kalla detta pris för "Nobel priset i ekonomi". Helt felaktig labeling givet att Nobel ansåg att Ekonomi inte var någon vetenskap och inte ville ha något pris i ekonomi. Men som sagt det har inte hindrat Svenska Riksbanken att dela ut detta årliga pris och för några år sedan så gav man priset till ekonomer som i realiteten med detta lade grunden för hela finans krisen vi nu försöker att jobba oss igenom.

Det kommer onekligen mycket skit från sverige.

och nu kan vi meddela att yttelligare ett lågvattenmärke från sverige kan presenteras iom att just svenska bönder nu blir fört ut i världen med broiler uppfödda lamm. Extra trist då man tidigare med 100% säkerhet kunnat köpa just lamm i butiken givet att detta alltiv varit naturkött. Så med detta ännu en anledning att vända butiken ryggen och istället köpa allt kött från din lokala bonde.

Sedan håller jag med om följande:

"Johan Loberg, husdjursagronom på Jordbruksverket, tycker att det viktigaste är att konsumenterna kan välja:
–Min uppfattning är att man som konsument ska kunna kräva information om hur lammet fötts upp. Om man av etiska skäl vill ha ett lamm som gått utomhus så ska man kunna välja ett sådant."


Bra tänkt med hur fungerar detta då i verkligheten? En parallell kan ju vara hur att se hur Lantmännen och Scan nu lämnat KRAV certifieringen för att istället gå på det usla EU märkningen.

Sedan vill jag i alla fall veta:

- vilket foder har djuret fått, är något av detta foder importerat och eller GMO manipulerat?
- har djuret fått antibiotika tillsatset?
- var har djuret vuxit upp?
- var har djuret slaktats, hur långt från uppfödningsplatsen?

Kan jag som konsument idag få den information på förpackningen jag behöver för att ens kunna ta ett beslut om jag vill köpa eller inte? Svaret är helt enkelt - NEJ.

Snart är det Påsk. Se då för guds skull till att det lamm som serveras på bordet i er familj antingen är KRAV-Märkt eller att det är inhandlat och slaktat hos den lokale gräsbonden.

Svenska lamm slaktas före grönbetet
Sverige är först i världen med att satsa i stor skala på lammuppfödning inomhus. Tillsammans med SR:s Ekoredaktion har SvD granskat påsklammen och funnit snabbväxande raser som föds upp som broilrar. Brittiska experter varnar för att djurens välfärd äventyras.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svenska-lamm-slaktas-fore-gronbetet_4444647.svd

Inga kommentarer: