onsdag 3 mars 2010

Europas svarta hål - gissa landet

Det finns ett land i europa. Det landet heter Grekland och där har man:
  • Politiker som medvetet genom synnerligen avancerade swap transaktioner under många år dolt stora delar av sin statsskuld. Nu när detta kommit i dagen ser alla att landets statsskulden i dag ligger på hisnande 115 procent av BNP och inte bara det, denna skuld växer nu i snabb takt samtidigt som man identifierar ständigt nya hål i budgeten nästan på daglig basis. Grekland hade under fjolåret ett budgetunderskott på 12,7 procent av BNP och målet för den ekonomiska plan, som EU-länderna ställt sig bakom, är att underskottet ska sjunka till 3 procent av BNP på tre års sikt. De flesta bedömare ställer sig i högsta grad skeptiska till att målet klaras. Redan idag är landet i stort sett lamslaget av strejker och politiska protester och demonstrationer.
  • Ett systematiskt fuskande med EUs olika bidrag. Detta är ett fuskande som landet definitivt inte är ensamt om och det faktum att endast tre av EUs total 27 medlemsstater aktivt verkar för att få en föränding till stånd säger naturligtvis en hel del. Men trots detta omfattande och utbredda fuskande är Grekland idag ett av de tre länder som hitintills blivit dömda för att medvetet fuska. Det säger kanske en del om omfattningen av fusk som förekommer relaterat till EU bidrag till just Grekland.
  • Grekland är EUs mest korrupta land och nivån av korrumption ligger i grekland högre än tom tredje värden länder som ex Egypten.

Mer om Greklands skuld
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2010/02/mer-om-greklands-skuld.html

GREECE TOPS CORRUPTION LIST
http://www.dailyfrappe.com/Home/tabid/36/articleType/ArticleView/articleId/1913/GREECE-TOPS-CORRUPTION-LIST.aspx

Greece scores worst in corruption ranking
http://euobserver.com/9/29003


Eurokrisen - de värst drabbade länderna
http://www.va.se/nyheter/2010/02/18/eurokrisen-de-varst-drabbade-landerma/

Nu vill detta land dels ha garantier för att kunna låna till samma kostnad som övriga EU länder och dels vill man ha ekonomiskt stöd och hjälp utifrån för att klara av de kommande upplåningen. Man kan fråga sig vad andra EU stater eg har att vinna på detta och om kostanden totalt sett för EU relaterat redan innan krisen var aldeles för hög? Visst ger man temporär finmansiering så räddas Franska och Tyska banker. Men bara ett tag. Snart nog kommer problemet tillbaka med krav på ytterligare finansieringar.

Greece to Detail $6.5 Bln in Budget Cuts to Avoid ‘Catastrophe’
“If our country doesn’t manage to borrow with similar terms as is normal for a European Union country, then the consequences will be something more than catastrophic,” Papandreou said. “Our responsibility is to avoid this catastrophe.”
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aTrznXgdnbq0&pos=5

Greklands kris är antagligen så djupt strukturella att lösningen inte alls ligger i att komma med finansiella brandkårsutryckningar som senare lite längre fram efterföljs av ytterligare en osv, osv. Redan idag är Greklands viktigaste näring turismen svårt sargad av konkurrensen från billigare länder runt medelhavet som ex Turkiet och Kroatien och Greklands konkurrens kraft minskar på område efter område. Att enbart spara sig ur en kris och givet skuldens storlek är nog överhuvud taget inte ens realistiskt.

När Papandreou talar om ansvaret att undvika en katastrof så är det antagligen konkurs han eg talar om. men frågan är nu om inte Grekland trots allt stävjar full fart framåt mot just detta?

Inga kommentarer: