torsdag 4 mars 2010

Medvetandet är Gud

Jag tycke mig få en liten insikt när jag läste igenom följande artikel. Intressant nog så låg tidningen uppslagen och det var rubriken - i papperstidningen - som fångade mitt intresse. Av någon anledning har just denna viktiga rubrik helt fallit bort i nätutgåvan men den lyder som följer - "Medvetandet är Gud".

Just denna rubrik fick mig dock att tänka till. Givet att erfarenheten av medvetande är något större än den mänskliga individuella erfarenheten och någonting mer än djurens existens som inte på samma sät som människan har förmåga att reflektera över sin existens utan mer bara "är" så kanske följande liknelse skulle kunna vara på sin plats.

Det högre medvetandet hos oss människor är i realiteten gud och vi är sammanbunda och sammanlänkade av denna gemensamma utgångspunkt på samma sätt som allt vatten hänger ihop med varandra i den oändliga oceanen. Lika meningslöst är det att särskilja en del av vattnet i denna stora ocean och säga att det är annorlunda än helheten som att säga att vi människor inte eg genom det högre medvetandet hänger ihop.

Men genom att avskilja vattnet från oceanen ex genom att hälla upp detta i ett krus och ställa det på stranden så kan man säga att detta är ett "individualiserat" vatten separerat från den stora oceanen.

Liknelsen skulle då vara att vi människor med vårt medvetande och genom att vi var och en av oss uppfattar oss som ett krus på stranden aldrig eller oftas inte kan relatera oss till den stor oceanen vi eg tillhör och kommer ifrån. Vi har ett medvetande men detta medvetande har begränsats av kruset som håller oss avskilda. Instängda i vårt krus saknar vi förmågan att se helheten och det större.

Så vad är då eg vårt krus, dvs det som hindrar oss att se det större? Jag skulle vilja kalla detta vårt ego som givit oss uppfattningen om att vi som individer är viktigare än helheten och som begränsar oss och ger oss illusionen av att bara vara jaget och att det eg inte finns något större.

Genom egot har det större reflekterande medvetandet stängts in i människan i en mer bägränsad form av individualiserat medvetande.

Så om vårt medvetande, dvs det högre medvetandet är Gud så är egot i realiteten vad man skulle kunna kalla djävulen. Bägge finns inom. Kanske det vi människor ibland benämner vår själ i realiteten är det individualiserade och begränsade medvetandet? Då skulle med detta målet vara dels att tona ned egots röst och inse att med själens död så ges vi förmågan att nå tillbaka till det större medvetandet?

Varför skulle egot kunna liknas med djävulen? Jo därför att om det bara vore erfarenheten av att leva livet på jorden som var efterstävans värt så skulle vi precis som djuren bara reagera på yttre stimuli och sakna förmågan att reflektera. Vi som människor mha egot och dess roll tror dock och lever i villfarelsen att det är vår indivuduella erfarenhet som är överordat allt annat. På så sätt har egot tagit helt över och ger oss en helt annan erferenhet av vad eg livet handlar om. Det är egot som får oss att agera irrationellt och ologiskt på ett sätt som vare sig gud eller djuren gör.

Det är bara genom att tona ned egots roll som vi under våra liv har förmågan att återknyta oss till det större, vår eg ursprungliga gudomlighet och samhörighet med gud.

Djuren har inget ego utan egot är en strikt männsklig förekomst. Djuren reagerar på impulser men saknar den gudomliga förmågan som bla ligger i att kunna reflektera och kontemplera över sin livssituation. De bara "är".

Bosse är troende fast utan Gud
"För mig är medvetandet det andliga. Medvetandet är inte begränsat till kroppen, det är gränslöst. Genom medvetandet är vi alla sammanbundna och genom att utforska och jobba med medvetandet kan vi uppleva stor lycka och kärlek och en dimension som ligger bortom den tid och det rum som annars begränsar oss.

Vi är förbundna med allt, andra människor, djur, växter, allt, säger Bo Ahrenfelt, och berättar om en fantastisk upplevelse där han i ett förändrat medvetandetillstånd fick kontakt med livet, det levande, och fylldes av en oceanisk känsla."

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/existentiellt/bosse-ar-troende-fast-utan-gud_4358091.svd

Inga kommentarer: