måndag 15 mars 2010

Svenskarna äter mest godis i världen - Tacka karamellkungen.

I karamellkungens rike
LÖRDAGSGODIS. Vi svenskar äter mest godis i världen, dubbelt så mycket som EU-snittet. En påse varje lördag är normen. Även om många föräldrar försöker hålla nere socker­konsumtionen fostras barnen snabbt in i den färgstarka godispåsetraditionen.

Våra hjärnor älskar socker och fortare än kvickt kokar belöningssystemet ihop en mixtur av dopamin, ­endorfin och annat som ger lustkänslor när vi äter sötsaker. Socker är de gamla grå cellernas favoritbränsle som vi redan har konstaterat i artikel­serien Nya hjärnvägar.
– Kanske hänger vår smak för sötsaker ihop med att svensk mat ofta är söt eller syrlig. Sillen är söt, brödet är sött, julmaten är söt. Vi har ingen stark matkultur med söta efterrätter som de har i Italien och Frankrike. De stillar ju sitt sötbegär på det sättet, säger Thomas Hedlund.

År 2001 kom det första stora sockerlarmet, WHO hade konstaterat att hela 25 procent av människors näringsintag bestod av socker. Detta påverkade förstås godisindustrin.
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/i-karamellkungens-rike_4415111.svd

Godis åt folket : en bok om hur svenskarna blev sockerslavar i karamellkungens rike
Svenskarna äter mest godis i världen. På bara 20 år har konsumtionen av karameller och choklad ökat med nära 50 procent. Under samma tid har medelsvenskens vikt ökat med i genomsnitt fem kilo. Hur blev det så? En avgörande faktor är lanseringen av plockgodis i de svenska butikerna i mitten av 1980-talet. Butiksexponering, större godispåsar och extrem prispress blev centrala delar i en skickligt genomförd marknadsstrategi. Bakom denna strategi låg ett företag som under samma tid gick från att vara ett litet källarföretag till att dominera hela den svenska godismarknaden Karamellkungen. Men trots upprepade rapporter om godisets skadliga innehåll består svenskarnas kärleksfulla förhållande till godis. I Godis åt folket beskriver författarna hur det kommer sig att godis numera är ett av de vanligaste inslagen i svenskarnas matkorgar
http://www.bokus.com/b/9789185567522.html?pt=search_result&search_term=%94Godis%20%E5t%20folket%20%96%20om%20hur%20svenskarna%20blev%20sockerslavar%20i%20karamellkungens%20rike%94.%20

”Hjärnmonstret” bygger bukfettet
FETT BRA. En orsak till övervikt sitter i hjärnans belöningssystem. Därifrån styrs din väg till kylskåpet och kakfatet. Hjärnan triggas snabbt igång av snabba kolhydrater. Risken är att baksuget efter sockerkicken styr ut oss i en ständig jakt på mer. Stress gör saken än värre genom att omvandla socker till fett.
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/hjarnmonstret-bygger-bukfettet_4401373.svd

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra att det kommer sådana här böcker! Inför sockerskatt nu (fast inte till biodlare såklart... bina måste ju klara vintern)!