måndag 22 februari 2010

Swedbanks övervärdering hotar Sveriges anseende

Trixi fixi av böckerna har nu gått så långt att inte bara banker, finans institut och företag tänjer på gränserna. Med den allt mer eskalerande PIIGS krisen är det nu uppenbart även för en bredare allmänhet att även stater myglar med sina böcker och där man sedan länge i dessa redovisar allt annat äv verkligheten.

Eminente analytikern Peter malmqvist(bördig från SvD) ger nu välförtjänt kritik denna gång åt ffa Swedbank:

"Swedbanks redovisning av den baltiska verksamheten är ett hån mot allt vad redovisningsregler heter. Den uppenbara övervärderingen vilseför inte bara placerarna utan riskerar också att dödskallemärka Sverige som börsnation, skriver Peter Malmqvist, Finansanalytikernas förening."/em>

Mycket bra att detta nu uppmärksammas. Detta är inte minst något som försegår i andra länder där just nu kanske ffa de Spanska bankerna inte på ett verkligt sätt redovisar sina verkliga fastighetsvärden. Men det finns frågetecken i princip överallt. Frägan är bara hur djupt man vågar titta. Hur värderas idag ex de Europeiska bankerna åtaganden i fastighetskrisens Dubai? Hur stora är förlustaera i verkligheten relaterat till derivat handeln och hur flaggar man nu upp i sina böcker och sin redoviosning att man siter med derivat som är synnerligt känsliga för ev ränte ökningar?
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2010\02\22\371258§ionid=Ettan

Men hur ser det nu ut i ex SEBs böcker?

Hur verkliga är bankernas resultat?
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/05/hur-verkliga-ar-bankernas-resultat.html

Derivat marknaden och den finansiella krisen
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/05/derivat-marknaden-och-den-finansiella.html



Inga kommentarer: