torsdag 18 februari 2010

Tradition och makt bakom influensavaccin

Återigen lysande journalistik signerat Inger Atterstam. Vilket team av kunniga skribenter SvD nu har i sin arsenal!

"Medan tystnaden lägrar sig runt den nyligen så beramade svininfluensan kommer en ny rapport som dömer ut den etablerade vanliga influensavaccineringen. Några förändringar lär knappast vänta. Vaccinförespråkarna är alltför starka.

På onsdagen kunde SvD berätta att en utvärdering underkänner de årliga vaccineringarna mot ”vanlig” säsongsinfluensa hos äldre över 65 år, den givna målgruppen för dessa återkommande mångmiljonkampanjer.

Vaccineringen har ingen eller ringa effekt och det vetenskapliga underlaget är synnerligen skralt, slår Cochrane-studien fast om denna fyrtioåriga folkhälsobastion.

Ett budskap som sannolikt förvirrar. Vad handlar detta om, egentligen?

Cochrane har som SvD berättat flerfaldiga gånger osedvanligt hög status, ett stort internationellt nätverk av tiotusentals läkare och forskare som systematiskt utvärderar det vetenskapliga underlaget för allehanda medicinska insatser. Syftet är att vaska fram den eller de metoder som verkligen har bevisad effekt – och också sortera bort de som inte fungerar. Resultaten publiceras varje månad på nätet via Cochrane library.

Cochrane var först med att introducera evidence-baserad sjukvård (alltså sådan som bygger på vetenskaplig grund) som nu är en självklarhet i all modern vårdpolitik.

Målet för alla idoga evidence-jägare är naturligtvis att slutsatserna ska slå igenom; rutiner ändras; det som är inte är bra ska försvinna. Problemet är att detta sker alltför sällan, vanligen därför att motkrafterna är alltför starka.

Influensa är ett gott exempel. Detta område har utvärderats i nu snart tjugo år främst vad gäller vaccinering och läkemedel av en självständig grupp forskare inom stora Cochrane. Flerfaldiga rapporter har lämnats och budskapet är likartat: bevisen för effekt är dåliga.

Men få eller ingen har lyssnat. Under dessa år har tvärtom influensavaccineringarna etablerats än fastare. Vaccin lanseras ständigt som den enda livräddande lösningen i de återkommande pandemilarmen och vaccinindustrin blomstrar som aldrig förr.

Den envise eldsjälen i Cochranes mångåriga influensaarbete är epidemiologen Thomas Jefferson, sedan lång tid verksam i Italien.

Han har stuckit ut hakan och sagt sina sanningar. Han var och är en av de få som öppet vågat kritisera hysterin runt svininfluensan och till exempel Världshälsoorganisationens, WHO:s, agerande.

Men få har lyssnat, allra minst politikerna som anslår vaccinmiljonerna. Cochrane har omsorgsfullt negligerats och Thomas Jefferson personligen förföljts och baktalats.

Inte minst svininfluensan har visat att en tätt sammanhållen ”influensaindustri” av WHO, nationella smittskyddsmyndigheter, regeringsrådgivare, virusexperter och vaccinföretagen driver på vaccinfrågan. Och det är deras trosvissa åsikter som totalt dominerar. Vaccineringarna får bara inte ifrågasättas. De räddar liv. Punkt, slut.

En oberoende statligt finansierad utvärdering av influensavaccineringen kräver Jefferson nu. Men vem ska betala den?

Det mesta i influensaforskningen, inte minst de dyrbara vaccinstudierna, görs och finansieras av vaccinindustrin. Det krävs mer än aldrig så välmenande Cochrane-rapporter för att bryta den traditionen och den makten. "
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tradition-och-makt-bakom-influensavaccin_4282861.svd

Inga kommentarer: