onsdag 24 februari 2010

Mer om framtiden relaterat till derivat och om bokföringen av dessa

Först och främst derivat marknaden är en $683 trillion market. Det är rätt mycket - eller hur? Sedan är ju denne analytikers kommentar att de stora problemen ffa kanske ligger i den sk CDO marknaden. Det är en marknad som är helt orgelerad och fullständigt saknad genomlysning. Vad värre är enligt denne analytiker kommande krav på att införa regler i denne marknad kan komma att utlösa en stor kris. Vem har de och vem sitter med riskerna är idag helt oklart och man inser att ju mer man kommer att borra ned i och analysera cvad som försegår så kommer man att kunna hitta mycket stora problem. Låter nästan här som en strategi är att försöka bara ignorera allt detta och hoppas på det bästa?
http://www.youtube.com/watch?v=Q0R405Prnfc

En bra genomgång av hur dessa derivat skapas. Problemet ligger i att man antar en viss default rate inom en paketerad mängd underliggande lån. Problemet är att dessa antaganden baserad på statistisk analys inte visade sig hålla vatten. Så den del av lånen som antogs vara AAA ända ned till tripple B visade sig vara baserade på fel antaganden. I det här fallet ligger de underliggande "värdena" i bostadslånen. Problemet ligger i att med antagandet om stigande fastighetsvärden så som den statistiska analys modelen man använt sig av baserats på i realiteten visar sig istället gå ned så exploderar allt detta i gigantiska förluster. Lägg sedan lite belåning och hävstång på ända upp till som i Fanny May och Freddie Mac 150 ggr så blir resultatet en finansiell atombombs explotion.
http://www.youtube.com/watch?v=0YNyn1XGyWg

Subprimes har vi sett skapade den första vågen. Men det kommer mer. Två nya typer av lån kallade ALT- A och Option Arms byggdes upp bla med sk teaser rates där låntagarna i princip under första åren inte betalat någon ränta alls men detta kompenseras sedan med råge efter en de första åren. Givet stigande framtida räntor ligger det ytteligare en omgång risk för finans marknaden i dessa lån. Supbrim handlade om fattiga människor och totalt ca $1 miljard dollar totalt. Med ALT-A stiger man upp i "värdekjedjan" och det handlar här om en lika stor marknad som för subprime, dvs $1 miljard Option Arms sedan ca $500 billions.

The Mortgage Meltdown
Scott Pelley reports on the mortgage crisis that's far from over, with a second wave of expected defaults on the way that could deepen the bottom of the U.S. recession.
http://www.youtube.com/watch?v=iUuROWEMjm0

Så nu med antagandet om kommande högre räntor vinns mer förluster att hämta. Alla dessa "paketerade" lösningar och som givits AAA rating i vissa fall av analyshus som ex Standard & Poors och Moodys har spridits ut över hela världen där banker i ex Europa, pensionsfonder etc har tyckt att det varit en lysande ide att köpa produkter som de antagit inte haft någon risk och som givit en god ränte avkastning.

Återigen givet ett antagande om en framtida väsenligt högre räntor är det bara frågan om när inte OM dessa produkter visar sig inte bara vara väsenltigt mycket mindre värda utan i många fall helt värdelösa. Hur många av dessa "produkter" sitter nu SEB på, hur många har Swedbank osv?

I första vändan har det som sagt varit fattiga Amerikaner (med de sk supbrime lånen) som falerat. Nu kommer man succesift upp i värdekjedjan där även högt belånad medelklass kommer att sitta i kläm. Lägg till detta sedan även problemen framöver med sk commercial realestat ex all de köpcentra som kommer att hamna i klistret och man inser att vi har lång väg kvar att gå.

I USA ligger verklig arbetslöshet närmare 20% snarare än de officiella 9% och klart är att Amerikaner i gemen kommer att ha allt svårare att konsumera som tidigare. I detta inkluderas naturligtvis även förmågan att betala lånen till huset.

Inside Look - More Mortgage Meltdown Ahead - Bloomberg
http://www.youtube.com/watch?v=QVidlBB5em4&feature=related

Vi har haft en viss respit under en period när centralbanker över hela världen med FED i spetsen sänkt räntorna till i princip 0. Men nu kommer kraven succesift att höjas från obligations marknaden när denna marknad kommer att kräva allt högre räntor för att köpa statsobligation, dvs de obligationer som kommer att bli helt avgörande och nödvändiga för att länder som ex Grekland, Irland, Italien, Portugal, Spanien, England, Japan och USA skall kunna finansiera sina underskott.

I sverige ligger vi dock lite efter denna internationella utveckling där Svenska Riksbanken istället använt senaste två åren till att bygga upp vår alldeles egna fastighetsbubbla.

Bobubblan nära bristningsgränsen
Bostadspriserna har stigit påtagligt under hela 2000-talet och i takt med prisökningarna har hushållens skuldsättning ökat. Den ligger nu på rekordhöga 160 procent av den disponibla inkomsten.

Hushållens belåningsgrad har också ökat successivt och ligger på den högsta nivån någonsin, som följd av en ökad bostadsutlåning. Under de senaste tio åren har bostadslånen ökat med 1250 miljarder kronor. Detta är en fördubbling jämfört med perioden mellan 1975 och 1999, mätt som andel av privat konsumtion.

http://www.e24.se/pengar24/bostad/bobubblan-nara-bristningsgransen_1883985.e24

Et rätt rolig ironi i allt detta elände är att Svenska Riksbankens pris som det eg heter dvs det pris som i dagligt tal kallas Nobel Priset i Ekonomi delades ut för några år sedan till två matematiker som arbetat fram en analys model för att analysera risk. Med dessa antaganden om risk som innebar att man inte alls på långa vägar behövde avsätta lika stora belopp för ev förluster så kunde banker och finans institut sätta helt andra riskpremier på sina produkter och det var dessa antagande som sedan lade gruinden till de innovativa nya paketerings produkter som nu överflödat marknaden.

Nu dock när Svenska Riksbanken med sitt "Nobelpris" i realiteten sänkt i princip hela världsekonomin den svenska undantagen så har man istället nu gjort allt för att skapa samma elände även här i vårt land. Detta har man klarat av genom att sätta räntan åt helskotta fel. Resultat en ny svensk bostadsbubbla och svenska hushållens belåning på rekordnivåer. Det är bara fantasin som kan sätta gränser för vilket elände detta nu kan ställa till med. Vill man vara lite förberedd är det bara att titta österut, till de baltiska länderna där reultaten kan studeras av de svenska bankernas framfart.

Baltländerna kommer att ägna decennier åt att betala av sina skulder, Islänningarna vägra erkänna sina skulder, Grekland nu fullständigt lamslaget av strejker. Vi går en politiskt oroligare framtid tillmötes och det enda vi i princip nu vet med säkerhet är att räntorna kommer att stiga, inflationen kommer att ta fart samtidigt som den reala ekonomin i OECD området i bästa fall kommer att stå och stampa.

Inga kommentarer: