Man kan diskutera det moraliska i att länder som inte sköter sin ekonomi (se ex PIIGS länderna) skall ges ekonomisk hjälp istället för att själva lösa sina problem.
Inte direkt motiverade blir väl Tyskarna (som i realiteten i så fall blir de som skall betala Euro kalaset) när ett land som inte bara betett sig direkt kriminellt och förfalskat sina böcker nu även har politiker som slänger ut sig följande rätt anmärkningsvärda utfall riktat mot just Tyskarna:
"How does Germany have the cheek to denounce us over our finances when it has still not paid compensation for Greece's war victims?" Margaritis Tzimas, of the main opposition New Democracy party, told parliament."
Men givet situationen och givet de åtaganden som ffa Tyska och Franska banker har i just Grekland så kanske det blir de tyska skattebetalarna som i slutändan ändå får betala kalaset även om man skulle välja att inte stödja Grekland. Detta då det antagligen skulle leda till massiva stödåtgärder för att handera de förluster dessa banker i så fall blir sittande med. Ingen tror väl at man låter Grekland och bankerna konkursa?
Givet att Grekland bara utgör ca 2.5% av hela Eurozones GDP, och Portugal är ännu mindre går det i all afall rent tekniskt att lösa. Moralen i det hela dock är en helt annan femma.
Värre blir det då med ett land som Spanien som nu kommande år står inför ett galloperande budgetunderskott som helt riskerar att underminera landets ekonomi. Givet att landets ekonomi redan idag är minst sagt ansträngt med ca 20% arbetslöshet och där man inte alls på samma sätt som ex i USA har tagit tag i fastighetsbubblan utan tvärtom där bankerna (som i Spanien dessutom är de största mäklarna) redovisar värdet av fastigheterna i sina böcker till fiktiva värden istället för marknadsvärdet finns det kanske lite svängrum att manövrera på politiskt.
Om man idag diskuterar det korrekta och moraliska i att lösa ut ett land som Grekland så kommer det definitivt bli uppenbart att detta inte är en långsiktig strategi om man även skall försöka sig på samma sak för ett land som Spanien. Spanien är helt enkelt en för stor ekonomi för att kunna lösas ut på detta sätt.
Det kommer uppenbart att vara förenat med politiskt självmord att genomdriva de nödvändiga besparingarna i den dignitet som nu behövs i länder som ex Grekland, Portugal, Italien, Spanien och Irland.
Antagligen blir det därför så att det istället är obligations handlarna som kommer att driva förändringsarbetet? Detta när de from nu kommer att kräva allt högre ränta för de obligationer som kommer att krävas för att finansiera dessa länders underskott samtidigt som många länder kommer att försöka sig på ytterligare ökade köp av sina egna obligationer (när ingen annan vill ha dessa i den utsträckning som behövs).
Lägg till dessa länder sedan även till ex England, Japan, USAs stater med Kalifornien i spetsen och sedan naturligtvis även USA självt och man inser att den reala akonomin inte direkt kommer att kunna stimuleras utan istället kommer vi se en kombination av allt högre inflation genom medvetet sjunkande valuta värden och allt högre räntor parallellt med en allt mer deprimerad real ekonomi. Ända tills dess det blir uppenbart för alla att något måste göras.
För att öka attraktions kraften i sin nu nära förestående nästa obligations upphandling i en miljö fullständig överbelammrad med obligations erbjudanden (och värre kommer det att bli) från stater som ständigt kommer att vara i behov av allt större finansiering så höjde nu i dagarna FED i USA överaskande räntan. För inte är det väl någon som tror att de gör detta för att den reala ekonomin har vänt i USA? Så vilket land med deprimerad ekonomi står nu på tur för nästa räntehöjning och hur kommer i så fall denna ränte eskalerings karusell att sluta??
Kanske snart rösterna börjar att höjas för en ny värdsvaluta som ersättning för både Dollarn och Euron där IMF omvandlas till hela världens centralbank?
Frågan är vad som händer med lilla sverige? Vi med vår budget i balans och en relativt andra stater så välskött ekonomi. Svenska riksbanken har dock nu skapat en ny fastighetsbubbla och det är uppenbart att vår riksbanks chef nästan vädjar till alla låntagare idag att börja betala tillbaka på lånen. Annars kan det sluta illa. Men kanske det skulle vara bra? Med vår export orienterade ekonomi, en outlook för reala ekonomin för OECD som helhet som nu ser mer än deprimerad ut (se besparings behoven ovan) och en stark krona kanske inte är en optimal kombination? Det kanske inte räcker denna gång att vara en perifer ekonomi för att kunna räkna med kommande kronförsvagningar utan kanske kommer sverige framöver av obligations handlarna att ses ett av få ljus i mörkret? I så fall är det bra eller är det dåligt?
Greklands-frossan kan bara vara en föraning om vad som komma skall. Västerländska politiker har i tysthet skjutit framför sig ett gigantiskt skuldberg som de låtsas inte finns. Snart blir det obehagligt verkligt.
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sondagsanalys-andreas-cervenka-om-finansiella-lik-i-europas-garderob_4295429.svd
IMF - With a mandate from Hell
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/04/imf-now-with-mandate-from-hell.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar