söndag 28 februari 2010

A country can not default - or can it?

Här en intressant debatt mellan Hedge Funds managern Hugh Hendry, Proffessor Joseph Stiglitz och Spaniens Engelske ambassadör Charles Casajuana. Själv förstår jag inte riktigt Proffesor Stiglitz argument att Greklands skuld berg kan lösas med ännu mer skuld. Istället är det klart att den skuldbörda som Grekland nu bär på intet sätt kan bäras av den reala ekonomin. Man har helt enkelt mer skuld än vad man klarar att betala av. Den enda lösningen enligt Hendry är att alla parter nu inser denna realitet och att man i någon form efterskänker skulder.
http://www.youtube.com/watch?v=E4MAifsp-8E&feature=player_embedded

Problemet är att det finns andra länder, inte bara Grekland som sitter i samma sitts eller tom värre. England är just ett sådant exempel. Englands skuld börda ligger i stort sett på samma nivå som den för Grekland och här är Proffessor Stiglitz argumentation att England inte skall börja skära ned på sina utgifter utan istället ytterligare öka sin skuldbörda ex genom att trycka mer pengar.

Prospect of a default by the US or Britain is 'absurb' notion, Joe Stiglitz says
Speaking at an event at the London School of Economics, Mr Stiglitz said that “the likelihood of a default is so small, particularly in the US because all we do is print money to pay it back.”
http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/financialcrisis/7194071/Prospect-of-a-default-by-the-US-or-Britain-is-absurb-notion-Joe-Stiglitz-says.html

Men proffessor Stiglitz, detta skapar i så fall inflation och mycket stor inflation måste till för att kapa dessa skulder samtidig som om man tittar i histrorieböckerna så har i stort sett de flesta länder "konkat" inte bara en gång utan många gånger:

In their brilliant book, This Time Is Different (we've plugged it before), Reinhart and Rogoff do not have Britain in their very short list of six nations that have never defaulted (New Zealand, Australia, Thailand, Denmark, Canada and the USA). There are (at least?) two instances of the UK defaulting.
http://www.bondvigilantes.co.uk/blog/2010/02/02/1265121060000.html

Sedan finns det nu investerare som ex Jim Rogers som nu går ut och dementerar att han på ett möte sagt att Engelska pundet kommer att kollapsa

Financier Jim Rogers denies saying pound will collapse
http://www.marketwatch.com/story/jim-rogers-denies-saying-pound-will-collapse-2010-02-26?dist=beforebell

samtidigt som den annars så talförde finansmannen Soros i denna intevju helt avböjer att kommentera eller ha någon åsikt om situationen i England:
http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/davos/7092110/Davos-2010-George-Soros-interview.html

Vad skall man tro? Det är anmärkningsvärt hur många det nu är som kan tala "klartext" om Grekland men hur få det är som kan säga något liknande (och gör det de så dementera de detta sedan) om den betydligt större och för världsekonomin mer centrala ekonomin som den Engelska. Skuldbördan i bägge dessa länder är dock den samma och alla är väl överens om att skuldbördan i bägge dessa fall är på tok för stor för kostymen? Hur man skall lyckas med att rädda Grekland är idag högst på agendan och det alla diskuterar fram och tillbaka.

Så vadan denna tystnad relaterad till den engelska situationen? Och vadan denna ovilja att kommentera läget i England? Är detta ett försök nu att minska risken för total panik - eller handlar det bara om att alla finansmäns mecca och hemvist är just UK? Eller är det bara att man börjar inse att om man inte håller tyst så kan något riktigt allvarligt hända - som ex att ett land helt enkelt ställer in sina betalningar så som gjorts många gånger tidigare?

Record public debt means UK could be next Greece
ECONOMIC experts last night warned that the UK was on track to run up a higher budget deficit than Greece, after official figures showed net public sector borrowing in January went into the red for the first time on record
http://thescotsman.scotsman.com/uk/Record-public-debt-means-UK.6087029.jp

Till sist Stiglitz rekommenderade kur för att straffa investerare nu är att bla höja räntorna och som svensk har jag för mig att vi Svenskar faktiskt även vi försökte oss på något liknande?

Greek crisis intensifies as Joe Stiglitz calls for Europe to 'teach the speculators a lesson'
"The speculators will always look for the weakest link. What they're doing now is a version of the Hong Kong double play in 1997 /1998.
"What Hong Kong did in response was to raise interest rates and intervene in the stock market. They burnt the speculators and Europe needs to do the same thing."

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/7191113/Greek-crisis-intensifies-as-Joe-Stiglitz-calls-for-Europe-to-teach-the-speculators-a-lesson.html

Någon mer än undertecknad som kanske ser en koppling mellans Stiglitz uttalande om att bränna investerare och Soros tal om att Guld är en bubbla (se tidigare inlägg)?

94 dagar som skakade Sverige
Vi höjer räntan till 75 procent, föreslår riksbankschefen Bengt Dennis.
75 procent blir det. En kraftig höjning från den tidigare räntan på 20 procent. Chefshandlare Kjell Nordin meddelar snabbt de sju handlarna i Riksbankens handlarrum om läget och kort därefter är meddelandet ute på skärmarna. Men valutautflödet fortsätter. Och på eftermiddagen klockan 15.20 utnyttjar Riksbankschefen sin fullmakt om att under särskilda förutsättningar kunna höja räntan över räntetrappans översta steg.
Bomben är ett faktum. Riksbanken höjer räntan till 500 procent.

http://www.dn.se/ekonomi/94-dagar-som-skakade-sverige-1.112460

Resultatet av allt detta blev att Sverige lät kronan flyta fritt - en devalvering helt enkelt. Det blev sedan starten för Göran Perssons hjältemodiga sanering av den svenska ekonomin för att skapa en budget i balans.

Kan bara föresten meddela att dåvarande JP Bankens stjärnmäklare Kent Janer vid det här tillfället och när många andra aktörer trodde på de benhåra uttalandena om att kronan skulle försvaras till varje pris tagit position på att kronan till sist skulle tillåtas att flyta kunde inkassera en god bonus på 75 m kr just detta år.

Finns nog fler aktörer ute på marknaden idag som kan känna lukten av blod, förlåt pengar.

Inga kommentarer: