torsdag 11 februari 2010

Sunda statsfinanser och den svenska riksbanken

Sverige är idag ett av värdens 4 mest solida ekonomier. Våra statsfinanser är relativt sett andra länders i mycket gott skick. Anders Borg har flaggat för att han dessutom anser det nödvändigt att lagstifta om att regeringar håller budgeten och stats finanserna inte bara i balans utan även genererar ett visst överskott.

En helt enkelt brilliant ide som om denna införts tidigare i ffa länder som ex Grekland och Italien så hade man inte varit tillnärmelse vis så illa ute som man är idag. Lägg till denna lista sedan Spanien, Portugal och Irland men inte att förglömma USA och England.

Men tyvärr räcker det inte med att hålla finanserna i balans om inte andra aktörer även de drar sitt strå till stacken. Vi har sett på nära håll hur de svenska bankerna genom vettlös utlåning till de baltiska staterna där orsakat kanske den djupaste krisen någonsin. Svenska banker lånade ut pengar till vad som sedan visadev sig bli en ohygglig fastighetsbubbla, en bubbla som nu inte bara briserat utan helt havererat dessa länders reala ekonomi, allt ifrån industri till jordbruk, skola och offentlig sektor drabbas nu brutalt.

I Sverige nu så trots krisen och trots våra relativt sett goda statsfinanser så har den svenska riksbanken agerat på ett sätt som kommer att kunna visa sig bli lika förödande för vår reala ekonomi som den i de baltiska staterna. Detta när Riksbanken i detta ekonomiska läge prissatt ränta fullständigt fel och därmed sett till att nya billiga pengar givits bankerna i en sådan omfattning att en akut bostadsbubbla nu byggts upp även här. För inte kan en sänkt ränta hjälpa den svenska industrin att exportera mer givet att den internationella konjungturen är i så uselt skick som den varit. De billiga pengarna från Riksbanken skeppas därför oavkortat av bankerna till den lönsamma fastighetsutlåningen.

Fastighetspriserna stiger i sverige ffa i storstadsregionerna och bara under detta års första månader har dessa stigit med ca 30% i stockholm, en situation som är världsunik när resten av världen istället sett sina fastighets priser aggresivt justeras nedåt. Någonting är rejält fel i Svenska Riksbankens antaganden.

Det kan altså visa sig nu när Svenska Riksbanken redan byggt upp bubblan och när man nu flaggar för höjda räntor att även denna bubbla kommer att brisera. Sweedbank redovisade ett överskott på 10 miljarder förra kvartalet och detta kvartal så redovisade man en förlust lika stor. Så snabbt gick det utför för Swedbank och bara pga Baltikum och den fastighets kris som där byggs upp av SEB och Swedbank.

De svenska hushållens skuldbörda ligger nu på rekordnivåer och få väljer ens att amortera av ens ett minimum av lånen.
http://www.e24.se/pengar24/din-ekonomi/svenskar-tror-pa-ljusare-tider_1849135.e24

Nu och i västa fall skulle resultatet kunna bli samma resa denna gång för de svenska bankerna i självaste sverige. En ny fastighets krasch, bankakut och pengar från skattebetalarna som skall baila ut finans sektorn kanske kan bli resultatetbäven här, allt i takt med allt stigande räntor.

Det kan då visa sig att antagandet om sunda framtida statsfinanser kan komma rejält på skam. men det blir i så fall inte orsakat av regering och istället om det händer bör vi rikta uppmärksamheten istället mot vår egna Svenska Riksbank.

Borg - förslaget blir att utöver verka för ett minimi överskott i statsfinanserna fortsättningsvis även se till att reglera Riksbanken så att dess verksamhet inte tillåts att riskera vår ekonomi på detta sätt som nu skett i sverige senaste året.

Riksbanken höjer tidigare
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2010\02\11\370369§ionid=Ettan

Borg vill ha lag om överskott
SVERIGE Finansminister Anders Borg, M, vill att reglerna för statens finanser ska bli hårdare. Överskottsmålet bör enligt honom transformeras till att bli lag. Målets storlek avgörs av riksdagen, just nu är det en procent av de offentliga pengarna.

Borg säger att överskottsmålet ger stabilitet i finanserna och att en lag skulle kunna leda till att budgetreglerna inte bryts. I vår ska förslaget upp i riksdagen.

- Vi kör ju nu en snabb remissomgång, så vi räknar med att lägga proposition i samband med vårpropositionen, och sedan blir det riksdagsbeslut före sommaren, säger Anders Borg till Ekot.

http://www.ostran.se/sveriges_nyheter/borg_vill_ha_lag_om_oeverskott

Inga kommentarer: