onsdag 3 februari 2010

PIIGS - och trixi fixi

PIIGS är förkortningen för de länder inom Eurosamarbetet som idag sitter på betydande fiansiella obalanser. Det är Portugal, Italien, Irland, Grekland och Spanien. Vi har tidigare på denna blogg talt högt, vitt och brett om det faktum att böcker kokas till höger och vänster.

Banker och Finanshus rapporterar tillgångar inte till marknadsvärde utan till fiktiva priser. Hela Spaniens fastighetsbestånd ex har helt fiktiva priser och uppges inte av bankerna till de verkliga marknadspriset. Likaså med derivat, när de inte som i SEB fallet, istället "omvandlas" till lån med ECBs nya bokförings direktiv i minnet.

Idag kommer officiellt att redovisas resultaten av granskningen av Greklands finanser och det faktum att förra Grekiska regeringen i realiten agerat bedrägligt när man felaktivt angivit sin statsskuld som lägre än den i realiteten var inför Euro inträdet.

Men det finns andra stater som agerat lika om kanske än mer bedrägligt i samband med just euro inträdet och jag tänker här närmast på Italien som inför inträdet och genom att "sälja av" delar av sin statskuld till det Italienska Postverket minskade sin skuldbörda och genom detta klarade inträdeskraven. Sedan efter inträdet köptes skulden tillbaka. Ren och skär maffia bokföring altså.

Bägge dessa länder kunde sedan mha tryggheten i en Euro och med detta väsentligt lägre räntor sätta igång en utgifts expansion som nu ex innebär att Greklands statskuld idag motsvarar 130% av BNP och Grekland i praktiken idag satt under ekonomisk-politiskt förmyndarskap.

Det verkar allt mer som om bedrägeri och redovisining idag går hand i hand. En siffra är inte bara rätt har det visat sig bara för att ett företag, eller för den delen ett land säger så.

Kanske dags att nu istället börja att fundera på ett en Nord Europeisk Euro istället och nu släppa allt vad grisar heter all världens väg? Man skall ju ha klart för sig att Nord europa och Syd europa i realiteten representerar två helt olika ekonomier. Nord är baserat på sin industri och tekniska utveckling. Syd baseras bokstavligt talat på en sol och bad ekonomi. Frågan är för vem nyttan eg ligger i att försöka förena dessa?

Vi har en gräns, något som Romarna fick lära sig i Teutenberg skogen och som sedan Påven i Rom fick realiserat med Luter och denna kulturhistoriska, moral ekonomi och etik gräns går just där vi hittar Teutenberg skogen.

Absurdism eller grekisk tragedi
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/absurdism-eller-grekisk-tragedi_4129195.svd

Grekland under förmyndarskap
http://www.e24.se/makro/varlden/grekland-under-formyndarskap_1835319.e24

Annars är ju Borgs förslag rätt vettigt:

Borg vill ha lag om överskott
SVERIGE Finansminister Anders Borg, M, vill att reglerna för statens finanser ska bli hårdare. Överskottsmålet bör enligt honom transformeras till att bli lag. Målets storlek avgörs av riksdagen, just nu är det en procent av de offentliga pengarna.

Borg säger att överskottsmålet ger stabilitet i finanserna och att en lag skulle kunna leda till att budgetreglerna inte bryts. I vår ska förslaget upp i riksdagen.

- Vi kör ju nu en snabb remissomgång, så vi räknar med att lägga proposition i samband med vårpropositionen, och sedan blir det riksdagsbeslut före sommaren, säger Anders Borg till Ekot.

http://www.ostran.se/sveriges_nyheter/borg_vill_ha_lag_om_oeverskott

med detta förslag sedan i hamn återstår bara att reglera Cetralbankernas utlåning och tränta i förhållande till den reala ekonomin. Detta för att inte riskera nya och ständiga bubblor i ekonomin à la Greenspan och Ingves. I sverige ex och givet den lågkonjungtur vi har har ända bostadsprserna bara detta innevarande korta år hitintills gått upp med 23%. Heja Riksbanken.

Som svar på resultatet av de svenska bankernas vansinniga utlåning i baltikum förordar idag Ingves att dessa länder nu sänker sin levnardsstandard.

Fråga till Ingves- vore det inte bättre att strypa tillgången av kapital till icke produktiva sektorer så som ex bostadsmarknaden samt att garantera en penningmäng som står i paritet med tillväxten i den reala ekonomin?

Om inte kommer snart Inges om några år att förorda samma "medecin" här i sverige som han nu i dag propagerar för gällande Baltikum.

Inga kommentarer: