måndag 17 augusti 2009

Hur skapar man något ur ett intet?

är den fråga bloggarna på Gröna Gårdar ställer sig. I detta inlägg ligger fokus på vår mat produktion och det faktum att vi har byggt upp en matproduktion baserat på den ändliga resursen olja.

Ett läsvärt inlägg:

http://gronagardar.wordpress.com/2009/08/13/hur-skapar-man-nagot-ur-ett-intet/

För de av er som följer denna blogg så är detta dock inget nytt. Olja och mat är några av de ämnen som utförligt bevakas just på denna blogg.

Här några tidgare länkar i ämnet:

Ett hållbart ekologiskt jordbruk
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/01/ett-hllbart-ekologiskt-jordbruk.html

Plöjningsfritt Jordbruk
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/04/plojningsfritt-jordbruk.html

Peak Oil Havens räddning?
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/05/peak-oil-havens-raddning.html

Sedan vet vi som även bevakar de finansiella aktörerna att de som verkligen lyckats med att skapa något ur intet är våra stora bankirfamiljer. Detta sedan det system som skapar våra pengar infördes iom centralbankernas inträde. Så här går det till: pengar skapas genom ett beslut att trycka mer pengar. Pengarna, som skapas ur intet, och endast mha ett beslut att de skall tryckas (idag en simpel data överföring från en dator till en annan). Dessa pengar kommer sedan låntagarna tillgodo. Intressant är dock att de intressen som i vår värld har rätt att skapa pengarna på detta sätt även har rätt att få ränta på de pengar som skapats ur intet. En simpel, enkel och formidabelt lönsam verksamhet. Problemet är att dessa pengar, denna ränta måste betalas tillbaka av låntagarna som därmed är tvugna att betala ränta på ränta ur något som inte har någon backning i den reala, fysiska världen. För att detta trolleri trick skall klaras av krävs ständig tillväxt.

En tillväxt som i sin tur är helt beroende av ständigt ökande tillgång av energi och olja. Utan denna ständiga tillväxt finns inga möjligheter att hålla uppe detta system i längden och det kommer att kracha.

Bankfällan
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/04/bankfallan.html

Video: Peak Oil for Policymakers
http://postcarbon.org/peak_oil_policymakers_video

Inga kommentarer: