måndag 17 augusti 2009

Värphöns utmanar feta fiskar

"Både omega-3-ägg och van­liga svenska lågprisägg slår sig in bland fiskarna på ­omega-3-matens topplista, ­visar SvD:s labbtest.

När SvD lät Analycen testa fettet i två olika Omega-3-ägg innehöll båda precis tillräckligt av de viktiga fett­syrorna för att koppla äggen till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, vilket båda producenterna gör. De halter av fiskfettet som garanteras på kartongerna är dock väsentligt lägre.Men allra mest förvånande var att det betydligt billigare, vanliga ägget från Coop också innehöll en ganska hög halt av DHA, nästan i nivå med de särskilda omega-3-äggen.

Halten – 380 mg DHA per 100 gram – är i nivå med två omega-3-kapslar, ungefär samma som i öring och klart högre än i kött och mjölk från natur­betande djur.–Fördelen med omega-3-ägg är att vi garanterar en hög nivå hela året genom att tillsätta fiskolja. Halten i andra ägg kan variera beroende på årstid och vilket foder som används. Den halt som ni uppmätte var hög för att vara i ett vanligt ägg, kommenterar Bengt Eriksson på Adelsö Ägg. Men även Livsmedelsverket har räknat fram en halt för vanliga ägg som inte är helt försumbar: 100 mg DHA per 100 gram."

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_904611.svd

Här delar jag med mig av min frukost:

Vispa ihop två ekologiska omega 3 ägg med lite salt. Stek i en panna med rejält med ekologiskt smör. Lägg i rejält med hårt lagrad starkost, typ prästost, parmesan eller vad man gillar för ost. Lägg gärna i en skink skiva. Vänt omeletten till en halmåne och ta upp den ur pannan när den är gullengul på bägge sidor. Ät med en rejäl klick ekologisk smör och njut. En sådan start på dagen står man sig på tills långt in på eftermiddagen. Rena rama hälsokosten dessutom och du behöver inte köpa dyra Omega 3 tillsatser. Vill du biffa upp detta ta fler ägg och/eller komplettera med makrill i osötad tomatsås eller annat du vill äta och tycker passar till.

En sådan här frukost ger dig allt du behöver (se nedan) tom vitamin K (från hårdosten). För min del kompletterar jag bara med lite med D vitamin genom kost tillskott. Billigare kan det dessutom inte bli.

Sedan från Kostdoktorn ypperliga hemsida läs om Äggs näringsinnehåll och jämför sedan med ex ägg (se staplarna och klicka för att förstora).
http://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/frukt-och-naring

Sedan detta med kolesterolets påstådda farlighet har vi diskuterat tidigare. Här ett bra inlägg från Dettner:

Kolesterol lögnen synas igen
http://jdettner.blogspot.com/2009/07/kolesterollognen-synas-igen.html

Annars är ju Ravnekovs bok rekommenderad läsning:
http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

Fett och kollesterol är hälsosamt
http://butik.pagina.se/fb_produkt.asp?art=72411465

Inga kommentarer: