lördag 15 augusti 2009

Change begins within - intuition grows

Att David Lynch är en intressant filmmakare visste jag men att han var en sedan över 30 år dedikerad TM utövare och hans Foundation och DLF.TV hade jag inte en susning om.

Meditating Students Overcome Stress - With David Lynch
http://dlf.tv/2009/students-overcome-stress/

Why Meditate
http://dlf.tv/2009/why-meditate/

What is TM technique
http://dlf.tv/2009/what-is-tm/

Hur fick jag då redan på detta? Jo det var genom Kajsas försorg. Detta inlägg bör ni inte missa. Förutom det synnerligen intressanta och imponerande klarsynta svaren från Lynch själv så gör även Quant Fysikern John Hagelin (som vi haft inlägg med tidigare på denna blogg) en intressant presentation samt Fred Travis som konkret demonstererar live vad som händer i hjärnan vid meditation. Otroligt mycket synnerligen intressant information.

http://ettnyttparadigm.blogspot.com/2009/08/filmmakare-david-lynch.html

"if you have a golfball size conciousness, when you reed a book you'll have a golfball size understanding, when you look out a golfball size awareness, when you wake up a golfball size wakefullness and a golfball size inner happiness. But when you expand it more understanding, more awareness, more sence of self, selfawareness, bliss, wakefullness" är ett av många tänkvärda inlägg av Mr Lynch.

Ett annat var hans vision om att bygga ett meditativt center för 8.000 personer som är det som behövs för att kunna åstakomma konkret påverkan inte bara lokalt utan över hela vår värld.

Intressant var även Hagelings bilder på hjärnor i olika stadier av utveckling där en kriminell persons hjärna visar sig se ut som om stora delar saknas. Det är konnektivititen mellan hjärnans funktioner som mha "the dive within" som meditation är som byggs upp i en holistisk process. Träffande var även Hagelins påstående om att vi föds som holistiskt tänkande varelser men att de liv vi lever gäör oss allt mindre holistiska och istället specialiserade. "När vi når doktorsgrad i vår utbildnings system vet vi allt om inget" var en belysande kommentar på att vi tenderar att specialisera oss inom allt mindre och mindre områen med allt mer fokuserat attention span.

Fred Travis analogi med Fågelskrämman i trollkarlen från OZ sumerade vårt utbildningssystem. Fågelskrämman - vars högsta önskan var att få en hjärna, fick till slut ett bara ett papper. Tänkvärt att höra för en student som idag bara har ett fokus - att komma ut systemet med papper på betyg. Kräv istället att få en bättre fungerande hjärna, det har du garanterat större nytta av under ett liv än betyg satta på fakta som redan efter fem år till stora delar är obsolet.

Inga kommentarer: