torsdag 27 januari 2011

Vattenfall bränner upp elmiljarder, höjer elnotan för Svenskar och betalar ut bonusar

Att Vattenfall och elbolagen i Sverige är att likna vid utpressning och maffiaverksamhet syns med all tydlighet när man ögnar igenom nedanstående "collage" av elände.

Häpnadsväckande övervinster parat med fullständigt misslyckade inkompetenta Europa satsningar. Men det man förlorar på karusellerna (den europeiska verksamheten) tar man igen på gungorna (de svenska elkunderna).

På hejade sedan av den fullständigt frånvarande svenska energimyndigheten vars övervakningsorgan är så komplett odugliga en verksamhet bara kan vara om meningen eg är att vilseleda oss svenskar att tro marknaden fungerar kan sedan eldirektörerna ta ut sina bonusar oavsett vad.

Helt obegripligt detta med bonus att man skall ha exra betalt om det går bra men inga löneavdrag när det går dåligt. I USA kan den verksamhet som närmast kan jämföras med hur vattenfall nu agerar nämligen ENRON ställdes dess ledning inför rätta och slängdes i fängelse.

Varför tvingas nu inte vattenfallsdirektörerna till rätten för att skipa rättvisa på samma sätt i sverige och varför återbetalas inde de bonusar som de fått utbetalade på uppenbarligen helt felaktiga grunder?

Enda lösningen är att alla svenska Elkonumenter from nu vägrar att betala sina elräkningar med omedelbar verkan ända tills dess att så sker. Istället och tills dess skicka elräkningen till Maud Olofsson
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2010/04/skicka-din-elrakning-till-maud-olofsson.html


"Vattenfall skriver ned värdet på sin verksamhet i Benelux med 4,3 miljarder kronor. Den statliga giganten skyller på ”försämrade marknadsförhållanden till följd av den finansiella och ekonomiska krisen”.

"I själva verket gjorde Vattenfall snarare en usel affär när holländska elproducenten Nuon köptes för en rekordsumma på över 100 miljarder kronor år 2009."





Med den nya nedskrivningen i Benelux tar Vattenfall alltså nära 10 miljarder kronor i förluster på en tysk försäljning och ett holländskt köp. Trots detta ska fjolårets helårsresultat efter skatt ligga i nivå med 2009 års 13,5 miljarder kronor. Notan för detta monumentala misslyckande hamnar hos de nordiska konsumenterna.

De första nio månaderna i fjol ökade Business Group Nordic, som bedriver verksamhet i Sverige, Finland och Danmark, sitt rörelseresultat från 7,77 miljarder kronor till drygt 12 miljarder. Och det var alltså innan rekordvintern rev stora hål i de nordiska elkonsumenternas plånböcker.

De våldsamma övervinsterna syns också tydligt i det faktum att den nordiska verksamheten, som på nio månader hade en nettoomsättning på 32 miljarder kronor, gjorde större vinster än den centraleuropeiska verksamhet som hade en nettoomsättning på 103 miljarder kronor."

http://www.e24.se/analys/branner-upp-elmiljarder_2578367.e24


Elpriset oroar svensken mest
Energipriserna har seglat upp som det största privatekonomiska hotet i år. Mer än var tredje svensk, 38 procent, oroar sig för kommande elräkningar, enligt Nordeas undersökning av hur vi ser på vår ekonomi det kommande året. Efter elräkningen oroar bensinpris och risken att förlora sin buffert mest.
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/elpriset-oroar-svensken-mest_5893449.svd

Huset är 83 kvadrat – elräkningen 5 000 kronor.
Undersköterskan Mariette Lilja, 34, har börjat titta på lägenhetsannonser. I januari tog elen 30 procent av hennes heltidslön. – Det är extrema summor. Ändå har jag eldat i vedpannan hela månaden.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8469203.ab

Eldirektörernas förmögenheter ökar när elpriserna chockhöjs
På tio år säkrade Vattenfalls vd Lars G Josefsson 145 miljoner kronor i lön, bonus och pension. Och bara under 2009 håvade Eons vd in över tio miljoner i lön och bonus.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8470509.ab

Elbörsen är en Kalle Anka börs
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2010/01/elborsen-ar-en-kalle-anka-bors.html

Den Svenska Kärnkraften
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/11/den-svenska-karnkraften.html

Vattenfalls kraftfulla snedsteg - Så gick energijättens anseendemässiga sammanbrott till
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/11/vattenfalls-kraftfulla-snedsteg-sa-gick.html

Inga kommentarer: