tisdag 25 januari 2011

Den Svenska bostadsbubblan

Det diskuteras just nu vitt och brett om effekterna på de svenska hushållen givet en kommande ränteökningsperiod. Tom vissa ekonomer börjar idag flagga för det som alla andra i stort sett sedan tre år tillbaka insett - att vi i Sverige idag sitter på en klockren bostadsbubbla.

Priserna i Sverige på bostader har tom senaste tiden gått upp mest i världen. När i stort sett alla andra länder nu antingen redan tvingats göra massiva nedskrivningar på fastighetsvärdena eller inser att detta snart är oundvikligt (se ex de Spanska bankerna som värderar alla sina fastighetstillgångat inte till market value utan till sk "model" value)

Med fiktiva bokföringstrix håller man en dödsdömd marknad upp således. eller rättare sagt marknaden är död de få köpare som köper köper till betydligt lägre värden än de fiktiva avärden som fastigheterna värderas till i de spanska bank böckerna. Så de som i realiteten nu hålls under armarna av av rent bokförings mässiga metoder är de spanska bankerna som i realiteten istället ligger farligt nära insolvens. Allt i takt att de fiktiva värdena av fasigheterna även i de spanska bankböckerna omvärderas till verkliga marknadsvärden.

Nu har våra svenska banker med SEB och Swedbank i spetsen dvs de svenska banker som på egen hand orsakade vår tidigare ekonomiska bankhärdsmälta under 80/90 talet som återigen byggt upp en bostadsbubbla i den mest osannolika av tider som i övriga världen närmast kan beskrivas som en recession i vissa fall depression med verklig arbnetslöshet i USA närmare 20% eller nästan 50% arbetslöshet bland spanska ungdomar under 25 år.

I mellan tiden har dessa svenska banker dessutom hunnit med att sänka de Baltiska ekonomierna genom att där i dessa ekonomier lyckats ha byggt upp en närmast hysterisk fastighetsbubbla. Förresen vem har ställts till rätta för denna oansvariga utåning och perversa bonus system?

I en tid när dessa Baltiska länder efter massiva sociala nedskärningar börjat att repa sig blir börjar det bli uppenbart tom för vissa ekonomer att vi nu sitter med en aldeles egen bostadsbubbla i sverige. Tack SEB och Swedbank för det ni tillför vår svenska ekonomi och de långsiktiga värden ni skapar.

Så nu har diskusstionen satt igång hur kommer vi i Sverige nu ur denna uppenbara bubbla och vad blir konsekvensen för vår ekonomi när idag 30% av de svenska hushåller sitten med lån motsvarande 7 ggr deras inkomst när man vet att dessa om räntan skulle tiga med 2% måste öka sin disponibla inkomst med 14% för att hålla sin ekonomi i baland.

Man kan räkna med att marginalerna är små redan idag för dessa idag så massivt belånade hushållen så mycket mer att ta av finns nog inte vad gäller möjligheten att spara. Givet att man inte byter ned sitt boende förståss men det kanske inte är lika kul om fastigheten man sitter på nedvärderas med 20%?

Istället för räntehöjningar talas det om amorteringskrav osv så diskussionen är i full gång. Personligen tycker jag att bankernas aktieägare skall göras helt ansvariga för sina affärer och man skall ta bort bank garantin så att kunder väljer banker med sund affärsmodell och undviker risk.

Dessutom bör man lagstadga att skattebetalarnas pengar enligt lag inte får användas till att stötta banker på fall. De dåliga affärer de gör skall de ansvara för själva.

Återbilda SwedBank denna kolloss till de regionala sparbanksiden de haft så stor framgång med tidigare och för guds skull låt Wallenbergarna själva pytsa in de ev pengar till sin samhällsskadliga verksamhet de valt att kalla SEB. Om de inte klarar att hålla uppe sin bank skall inte heller staten gör det. Det gjorde staten under 80 tals krisen och SEB överlevde, tacken för detta blev istället då dels en baltkris och nu en ny bostadsbubbla.

Sedan kan man ställa sig frågan varför samma ränta skall ges till industrin och produktiv verksamhet som de lån som alla banker istället tävlar om att ösa lån till dvs bostadsspekulation? Det vore rimligt med dels strängare amorteringskrav, dels hägre ränta för de lån som går till bostander än de lån som går till produktiv samhällsnyttig industriell utbyggnad.

Sedan de bonusutbetalningar som bankledningarna under dessa år fått tilldelats sig och där en av de faktorer som möjliggjort detta har varit samhällsekonomiskt skadlig bostadslåne utåning skall naturlivtvis retroaktivt betalas tillbaka med straffränta.

Någon typ av beräknad nivå sedan gällande var en ekonomi kan tåla vad gäller bostadsutlåpning och där ett tak fastställs för detta med höga bötestariffer om de överstigs skall även detta införas.

Banker bör hållas kort. Man måste inse att så som dessa idag bedriver sin verksamhet i realiteten är samhälls skadlig verksamhet.

Sedan kan man ställa sig frågan vad det är eg som Svenska Riksbanken hållit på med senaste åren vad dess ansvar är för den nu uppkomna bostadsbubblan?

SEB-bonus kan bli större än vinsten
http://www.realtid.se/ArticlePages/201001/13/20100113091004_Realtid662/20100113091004_Realtid662.dbp.asp?sAction=lk

Han vill sänka till noll ränta
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2010/02/httpdiseavdelningarartikelaspxarticleid.html

Sedan är ju storbanken investors största ägare Investor där de senaste tiden kommit i uppenbar dager att man lägger ned mycket energi och oerhörd kreativitet på att hitta upplägg som inte ökar aktieägarnas utan ägarnas investeringar. Det är förbluffande vilka summor dessa herrar för egen räkning kan plocka ut ur verksamheten.

Wallenbergs försvarstal
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/wallenbergs-forsvarstal_5890209.svd

Klart är att det börjar att mullra i aktieägarleden i alla fall.

”Wallenberg borde avgå”
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/wallenberg-borde-avga_5884565.svd

En Lus på Samhällskroppen
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2011/01/fortsattning-en-lus-pa-samhallskroppen.html

Inga kommentarer: