torsdag 13 januari 2011

Oligarkins järnlag

När staten faller samman, tyngd av oöverstiglig skuld är bästa tiden för oligarken. Det är då som denne för småpengar kan köpa upp allt av värde och bygga omätbara förmögenheter och reel politisk makt. Det var oligarkerna som kom segrande ur det sönderfallande romerska imperiet och det är oligarkerna som bidar sin tid och inväntar rätta tillfället att slå till när nu så många västerlänska stater står på ruinens brant.

Detta är en utveckling som ser och sett likadan ut oavsett när i historien det skett eller om det handlar om i länder eller som nu mer utvecklade länder. I steg ett byggs de gigantiska låneunderskotten upp. I steg två slussa pengarna i allt högre grad och i allt snabbare takt från ffa medelklassen till oligarkeliten genom skatter, avgifter, inflation, valutanedvärdering och nu i modern tid via centralbankerna, världsbanken och IMF. I steg tre använder sedan oligarken, när samhället restruktureras och skulderna måste börja betalas av på allvar, dessa roffade pengar till att köpa löjligt lågt värderade verkliga reala tillgångar och bygger på så sätt upp sin maktbas.

Här en intressant bok som beskriver just dessa skeenden men som historiskt sett kanske är mest intressant för att i Ryssland har "Kjesaren" (Putin) lyckat att ta tillbaka makten från oligarkerna.

Oligarkerna : om snabba pengar och förgänglig makt i kapitalismens Ryssland
http://www.bokus.com/bok/9789113033211/oligarkerna-om-snabba-pengar-och-forganglig-makt-i-kapitalismens-ryssland/

Annars är ytterligare en intressant bok som visserligen med något annorlunda vinkling men ändå beskriver i stort sett samma metodik John Perkins "Confessions of an Economic Hit man".
http://www.bokus.com/bok/9781576753019/confessions-of-an-economic-hit-man/

Till sist lite historika pareleller:

Peak Civilization - The Fall of the Roman Empire
http://www.financialsense.com/contributors/ugo-bardi/peak-civilization


Oligarki

Oligarki är ett politiskt begrepp som syftar på fåmannavälde, det vill säga då ett fåtal personer styr genom att ha tillgång till kapital eller ärvd titel. Namnet kommer av grekiskans oligos ("få") och archo ("härska") och myntades också under den klassiska grekiska eran.

Informellt kan termen oligarki syfta allmänt på en begränsad grupp med stor makt. Det nya Ryssland (efter Sovjets fall) är särskilt förknippat med oligarki där ett antal mäktiga företagsägare och finansmän är kända som "oligarkerna". Men fenomenet har även existerat i Europa. Till exempel då Napoleons kejsarrike föll samman uppstod en oligarki av dem som tog över de av Frankrike avträdda landsområdena.

I motsats till aristokraterna härskar ofta oligarkerna i skymundan. Även kallat maffiavälde när Oligarkin har starka inslag av kriminalitet. Oligarki kan ofta styra dolt i en slöja av "demokrati" där politikerna själva äger stora delar, är mutade eller skrämda till lydnad. I vissa fall kallas även en parlamentarisk demokrati för oligarki, då man genom folkval bestämt vilka fåtal individer som skall fatta beslut åt allmänheten i en enskild sluten grupp.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Oligarki

Oligarkins järnlag
Oligarkins järnhårda lag[1] är en klassisk samhällsvetenskaplig lag formulerad som utvecklades av den tyska sociologen Robert Michels i sin bok ”Political Parties” från 1911.[2] Lagen säger att varje organisation, oavsett om den är demokratisk eller auktoritär, utvecklas så småningom och oundvikligen till en oligarki.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Oligarkins_j%C3%A4rnlag

Inga kommentarer: