torsdag 20 januari 2011

Fortsättning - en lus på samhällskroppen

Investors VD som inte hållit i rodret särdeles länge har ändå så här långt kunnat ta ut antagligen mer än 200 miljoner i ersättning från bolaget. Bonusvillkoren hemlighålls (ett mönster som känns igen inte minst gällande ex Moderaternas partistöd) så aktiägare och bredare allmänhet, anställda osv svävar i okunnighet om eg vad det är som försegår.

Annars är det just den breda allmänheten, ni vet skattebetalarna, som är de som tillsköt medel för att rädda ett av Investors kärninnehav - Skandinaviska Enskillda Banken. Detta är nu pengar som sipprar ut istället till Investors ledning och ägare. Är det rättvis eller ens moraliskt?

Solklart inte men givet Investors och Wallenbergs svärens täta koppling till etablisemanget (se ex nedan ang Reinfelts resande) så är det så det fungerar.

Så medans Investors VD och ägare genom det faktum att deras bolag räddas av skattebetalarna tar ut ersättningar som helt och fullständigt saknar förankring i verkligeheten så köper Investor nu även upp verksamheter som bekostats och byggts upp av skattebetalarna till en spottstyver.

Man har ni siktet inställt på den konjungtur okänsliga vårdmarknaden. Aleris är ett av de bolag som ingår i Investor och de äger bla en hel del vårdcentraler nu runt om i landet. I dessa bolag så måste läkarna själva ansvara ex för tvätt av egna yrkeskläder, dammtorkning på sina kontor osv. Städbolagen grovstädar golven - that's it.

Tidigare i privatägda vårdcentraler så tog man en del av vinsten för att ge personalen en liten julgåva, bjuda på julbord etc. Det har man slutat med nu när Investor /Aleris tagit över. Anledningen är att det går så knackigt för bolaghet Aleris som helhet.

Så de tidigare så lönsamma vårdcentralerna måste nu istället iom Aleris övertagande dra in så nu inga julgåvor, med nöd och näppe får personal nya arbetskläder och julbordet blir till ett litet knytkalas i egna lokaler. Kankser i alla fall någon av Ekolm och Wallenbergs miljoner istället kunde gå tillbaka nu till skattebatalarna och till de verksamma ute på fältet. Samtidigt undrar man hur bonusen är konstruerad när en av verksamheterna kan gå knackigt och ända högsta ansvariga för elefant bonus? Hur ser det ut undrar man i dessa ersättningsavtal om alla verksamheter skulle gå bra. Får Ekholm då 500 miljoer i ersättning - eller?

Varför frågar man sig snålar nu inte Investors VD in på samma sätt som man nu tvingas till på vårcentralen?

Att det inte övht finns någhon kopplinge mellan duglighet och resultat och bonus ersättnimg till högre chefet visas med all önskvärd tydlighet när SEBs ledning, det år man nästan lyckades att sätta sitt eget bolag i konkurs, och trots detta tyckte att det var välmotiverat och prioriterat motiverat med miljonbonusar. Så groteskt har nu detta bonus system utcklat sig att ett bolag kan betala ut mer i bonus än det redovisar som vinst. Förklara då kopplingen mellan duglighet och bonus den som kan.

Samtidigt blir det mer och mer uppenbart att detta med sk avreglering bara är ett sätt för oligarker att tjäna stora pengar. Se hur elmarknaden fungerar, Apoteksbolaget, Taxi, Järnvägen osv. Inte har detta varit till nytta för skattebetalarna och den breda allmänheten inte.

Sammanfattning - här citerar jag nu Celente - "off with their heads!"

Investor tiger om Ekholms miljoner
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/investor-tiger-om-ekholms-miljoner_5877091.svd

SEB betalar ut mer i Bonus än vad de har i vinst
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2010/01/seb-betalar-ut-mer-i-bonus-vad-de-har-i.html

Hit fick Reinfeldt lift av Wallenberg
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/11/hit-fick-reinfeldt-lift-av-wallenberg.html

En lus på folkets kropp
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/04/en-lus-pa-folkets-kropp.html

Oligarkins Järnlag
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2011/01/oligarkins-jarnlag.html

Inga kommentarer: