onsdag 13 januari 2010

Elbörsen är en Kalle Anka-börs

"Tänk er in i scenariot: Helt plötsligt rusar Stockholmsbörsen med 500 procent under några timmar. På handelsövervakningen på Nasdaq OMX sitter de ansvariga tillbakalutade med fötterna på skrivbordet och tittar slött på sina skärmar med kurvor som slår i taket. Och de konstaterar lugnt att allt är i sin ordning.

Nej, det händer inte på en väl fungerande börs.

Sådant tillåts bara hända på Kalle Anka-börsen Nord Pool där det vilt handlas med och spekuleras i elpriset, en råvara som påverkar i stort sett varje svensk. Men den börsen – som drabbar personer som knappt vet om att den existerar och ännu mindre hur den fungerar – verkar inte behöva samma övervakning.

Regelmässigt måste Nord Pool betraktas som en något oseriös börs, som många riktar hård kritik mot. Under många år drevs den helt utan tillsyn, först 2002 hamnade den under det norska Kredittilsynets kontroll. Den svenska Finansinspektionen har påtalat brister i informationen. Ett av flera problem är att betydande och kurspåverkande information inte alltid har givits marknaden och alla aktörer samtidigt och likvärdigt.

Elbolaget Fortum, som själv producerar och säljer el på Nord Pool och därmed hör till dem som gynnas av det höga elpriset, förklarar pedagogiskt för sina kunder hur det fungerar på sin hemsida:

”Rörligt elpris följer direkt svängningarna på den nordiska elbörsen. När priserna sjunker får du ett lägre elpris, men går elpriset upp får du betala mer. Historiskt sett har rörligt elpris visat sig vara det mest fördelaktiga.”

I Fortums beskrivning av elbörsen jämför man prissättningen på Nord Pool med hur en aktie prissätts. Undrar om Fortum kan nämna några, eller åtminstone ett, exempel på en aktie som obehindrat kan skena flera hundra procent per dag – men aldrig utsätts för samma snabba tryck åt motsatt håll. I så fall är jag väldigt intresserad. "
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/elborsen-ar-en-kalle-anka-bors_4080973.svd

Inga kommentarer: