Några timmar förra veckan kostade elen på Nordpool, den nordiska elbörsen, över 10 kronor per kilowattimma. All information om hur priserna nådde dessa höjder är dock hemlig.
Som på aktiemarknaden baseras elpriset på utbud och efterfrågan. När efterfrågan stiger, som under förra veckan, sätts dyrare anläggningar i bruk för att möta kundernas behov. Priset för elen på dessa dyrare anläggningar blir också priset för hela marknaden.
Denna mekanism ledde under förra veckans köldknäpp till att priset tillfälligt nådde över 10 kronor per kilowattimma. Under sådana förhållanden är det extremt lönsamt att producera kärn- och vattenkraft, eftersom de rörliga kostnaderna för dessa produktionsslag är låga.
Hemlighetsmakeriet på Nordpool Spot, som marknaden heter, gör det dock omöjligt att granska vilken producent och vilken köpare som på marginalen gav upphov till förra veckans skyhöga elpris. Den informationen är helt enkelt hemlig.
Det enda Nordpool gör är att hänvisa till en förteckning över Nordpools dryga 290 medlemmar. Alternativet, menar Siw Hauge, är sämre.
– Alternativet till att de handlar på börsen är att de handlar direkt med en annan part, och det bidrar till mindre transparens i marknaden, säger hon till E24.
Kontrasten mot aktiemarknaden är påtaglig. På Stockholmsbörsen sker varje aktieaffär helt i det öppna, och som åskådare är det möjligt att vid varje tillfälle se vilka mäklare som säljer och köper vilket pris.
http://www.e24.se/business/ovrig-industri/noll-insyn-pa-elborsen_1791203.e24
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar