torsdag 7 januari 2010

Vårt Svenska Enron - det största rånet i sveriges historia

Läs denna mycket läsvärda artikel där det klart ut nu även i media sägs det vi sedan länge hävdat på denna blogg: De svenska elkonsumenterna skinnas av elaktörerna och ytterst politikerna.

Varför stänga av kraftverk i kylan?
I mitten av december femfaldigades elpriset och nådde en ny toppnotering. I söndags varnade elhandelsföretaget Fyrfasen för ett liknande scenario och uppmanar nu sina kunder att inför det höjda elpriset dra ned förbrukningen under de närmaste dagarna.

Det kraftigt stigande elpriset har förklarats av att flera stora kärnkraftsreaktorer har stängts av i kombination med att den kraftiga kylan slog till. Bara drygt hälften av de svenska kärnkraftsreaktorerna var igång under en period i december på grund av underhållsarbete. Men vem kom på den briljanta idén att under just december månad ta stora kärnkraftverk ur drift? Var tog erfarenheterna från tidigare år vägen, kyla i december kan väl inte ha varit en total överraskning?

Aldrig tidigare har Sverige behövt importera så mycket el som nu. Situationen för tankarna till 2001 när energijätten Enrons elektricitetshandlare medvetet skapade elavbrott i Kalifornien genom att sända elektricitet ut ur staten när den behövde kraften som mest. Därmed drevs priset på el upp kraftigt.

I dagsläget är fortfarande flera stora reaktorer i Sverige tagna ur drift eller avstängda. För hushåll med rörligt elpris kommer de plötsliga och kraftiga höjningarna i december att synas i januariräkningen.

Spotpriserna på elbörsen Nordpool ska helt och hållet vara beroende av tillgång och efterfrågan på el. Men det är inte enbart elkonsumenter som styr priset. Svenssons elräkning har hamnat i spekulativa investerares otrygga famn. På Nordpools terminsmarknad kan elbolag, industrier och finansiella aktörer prissäkra eller bara spekulera i den framtida prisutvecklingen. I och med att elpriset har visat sig vara så svängigt har fler investerare lockats till elbörsen. Elpriset är idag ett lukrativt finansiellt instrument. Och, som konkursen i Enron 2001 så tydligt visade, priserna på råvarubörser kan också manipuleras.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varfor-stanga-av-kraftverk-i-kylan_4037945.svd

Samtidigt som konumtionen av el i sverige ständigt minskar så finner vi oss i en situtaion där priset på el inte bara ständigt ökar utan tom på spotmarkanden fullständigt exploderar. Att marknadskrafterna medvetet satt ur spel är helt uppenbart nu för oss alla. Frågan är bara vad gör du åt saken?

I en annan artikel i dagens SvD med rubriken " Högre elräkningar att vänta framöver" skriven av journalisten Jacob Bursell (som jag tyvärr inte just nu når på internet) sägs bla följande:

"December månads prischock är dock något paradocxalt. Energimarknadsinspektionen konstaterade under hösten att den svenska elanvändningen var lägre än på 20 år, något som till stor del kan förklaras av en avsevärt lägre aktivitet i Industrin. Lägre efterfrågan ska, allt annat lika, hålla priserna nere.

Problemet är att den svenska kärnkrafts produktionen går på lågvarv under julhelgerna, samtidigt som tempraturerna på vissa platser kryoper ned mot 40 minusgrader. Dessutom är bara hälften av landets reaktorer i bruk, vilket gör det svårare att möta industrins och konsumenternas efterfrågan. Orsaken till den begränsade driften uppges vara att de årliga revisionerna av kärnkraften dragit ut på tiden. I brist på fungerande kärnkraft töms vattenmagasinen snabbare än normalt, vilket - om kölden håller i sig - kan leda till ännu högre priser"


Samanfattningsvis kan vi konstatera följande - samtidigt som sverige aldrig tidigare någonsin tvingats att importera så mycket el som vi gör just nu så ligger den svenska energi användningen på ett 20 års lägsta. Snacka om att vi blir lurade av elaktörerna och våra politiker in på bara skinnet. Sammantaget handlar det om mer är 40 miljarder per år i genomsnuitt som vi svenskar betalar i form av överpriset på vår el. Nu i dessa tider när el spotpriset dessutom exploderar upp till och över 300 öres nivån, naturligtvis betydligt mer.

Och nu så tycker våra politiker att det är en bra ide att gå över till elbilar??

Inga kommentarer: