onsdag 2 december 2009

Sverige måste minska oljeberoendet

SR har i Ekot uppmärksammat Sveriges energi dilemma. Detta har vi skrivit om nu i åratal på denna blogg. För svenskt vidkommande finns dock lösningen i vår famtastiska, miljövänliga och förnyelsebara vattenkraft. Hur har då Vattenfall och våra politiker nu sedan el avregleringen förberett oss för den enorma utmaningen relaterat till PO och de faktum att de länder vi i sverige idag får vår olja ifrån ALLA kommer att helt ha upphört med att exporterar redan om 20 år? Om 10 har vi tvingars halvera vår import från dessa länder jämf med dagens volym. Sök under etiketterna el, elbilar och Peak Oil på denna blogg för mer info och bakgrundsfakta.

"Sverige behöver hitta nya länder att köpa olja från eller bli mindre beroende av olja. Inom åtta år upphör Danmark med sin export och Norge beräknas sluta med sin export inom 20 år."

Nedanstående uttalande från Urban Kärrmark kommer att visa sig bli historiskt och ihåg kommet av alla idag levande samt kommande generationer av Svenskar. Lika bevingat som när Per Albin Hansson sa : "vårt försvar är gott":

"Utan Norge och Danmark så är frågan varifrån vi då ska få mer än hälften av vår olja. Risken finns att vi blir helt beroende av Ryssland. Men på energimyndigheten ses det inte som något problem. Urban Kärrmark är analytiker där.

Nej, jag förstår inte vad problemet består i. I värsta fall får man köpa olja någon annan stans ifrån."


http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3278546

Redan om 10år har världens oljeexport minskat med 25%
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/11/redan-om-10-ar-har-varldens-oljeexport.html

Inga kommentarer: