onsdag 2 december 2009

Krisen över i Dubai

Kanske många tror just nu. Här en infallsvinkel som indikerar att Dubai snart kan visa sig bli motsvarande det Lehman Brothers var för det finansiella systemet. I bägge fallen antogs och antas att är man bara "too big to fail" så kommer det garanterat att lösa sig. Det gjorde det dock inte i Lehman fallet. Frågan är vem som nu skall baila ut Dubai? Inte verkar det bli UAE i alla fall.

http://www.newsweek.com/id/224969

Klart är att de som nu pytsar in mer kosing i detta högrisk projekt måste tro på en framtid för Dubais upplägg.

Här har vi en som tycker det mest grundläggande i "konceptet" Dubai är rätt dödsdömt.

Personligen noterar jag att allt i realiteten handlar om hur bankerna bokför dessa värden. Till marknadsvärdet (vem vill köpa fastigheter i Dubai idag) eller till den värdering som ex JP Morgan sätter sina derivat tillgångar till dvs marked to value dvs samma värderings princip som de Spanska bankerna värderar sina värdelösa fastighetsåtaganden (massor med tomma fastigheter i spanien idag) till i sina böcker. I Sverige som bekant har ju SEB trixat med sina böcker med ECBs goda minne,så att derivat förluster motsvarande 175 miljarder istället omvandlats till lån med lång löptid.

Skulle ju kunna tänkas påverka huruvida någon nu är beredd att baila ut Dubai eller inte och med detta de i huvudsak Brittiska bankerna som byggt upp denna "fantasi".
http://aleklett.wordpress.com/2009/12/01/dubaikrisen-och-peak-oil/

Inga kommentarer: