söndag 6 december 2009

Sverige avidustrialiseras

I de ekonomiska historie böcker vi har idag har vi ofta kapitel som heter något i stil med "Sverige byggs som industri nation".

Nu har vi sedan en tid tillbaka tillräckligt med material och underlag för att börja ett nytt kapitel som då följdriktigt bör heta något i stil med "Sveriges avindustrialisering" med underrubriken "hur västerlandets industriella ryggrad knäckes av välfärdsmodellen och allt ökande miljökrav i en osymetrisk konkurrens situation med miljövidrig produktion och slavarbete från Asien."

Tänk istället om dagens handels fjollor eller tom i alla fall några politiker istället för dagens globalisering elände skulle kunna studera hur man bygger verkligt ekonomiskt välstånd och hur den reala ekonomin i realiteten fungerar.

Studera hur våra förutseende svenska politiker tog de nödvändiga beslut i början av detta sekel där de med helt lånefinansierade medel byggde upp den nödvändiga produktiva infrastruktur inom kommunikation (tele, väg och järnväg) satsade på våra basindustrier (skog och malm) startade uppbyggnaden av den nödvändiga energi infrastrukturen (vattenkraft) och från denna bas kunde sedan det privata kapitalet bygga upp en världsledande verkstads och kommunikations industri.

Hur en av stöttepelarna som gjorde allt detta möjligt (vattenfall) har hanterats av våra politiker senaste decennierna kan ni läsa spaltmeter om på denna blogg. Resultatet har nu blivit att istället för att sverige har en unik konkurrensfördel mha miljövänlig, billig och förbyelsebar el så riskeras nu allt att förloras i det som inte är annat än ett kriminellt spelande med svenska skattebetalares tillgångar i ett internationellt energi kasino.

Nu bokstavligt talat monteras vår indstri ned och flyttas till Kina där det i snitt går åt ca tre gånger mer energi per producerad enhet än motsvarande i väst. Att de sedan baserar 70% av all sin el produktion på miljövidrig stenkol gör inte den ekvationen bättre på något sätt.

Men detta kan nog någon handels fjolle proffessor motivera som en bra utveckling för världsekonomin som nu med detta och i allt högre grad baseras på just slavarbate och miljövidrig verksamhet.

"Statssekreteraren på näringsdepartementet, Jöran Hägglund, bekräftar via sin pressekreterare Håkan Lind att det är ett krav från regeringen/riksgälden att Saab delas upp.
- Förklaringen är att man skall tydliggöra och avgränsa säkerheter på det sättet, säger Håkan Lind.

Eric Geers vill inte kommentera de uppgifter som de senaste dagarna cirkulerat om att Beijing Auto finns i Trollhättan för att ta vara på verktygen för den gamla Saab 9-3.

Men GP har fått uppgiften bekräftad och Ny Teknik hävdar till och med att verktygen redan är sålda.

På det sättet har alltså styckningen av Saab redan inletts."

http://www.gp.se/nyheter/1.265422-styckning-av-saab-inledd

Saab-styckning väl förberedd
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_3897113.svd

Mina reflektioner om SAAB affären
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/11/hakan-mattson-om-saab-affaren.html

Med det kommer en tid då även dessa ekonomer kommer att tvingas tänka om, men då måste vi i Sverige när allt redan är borta att försöka börja från grunden med att bygga en ny industriell bas att leva av.

http://www.youtube.com/watch?v=fNUGCu1hx88

Made in China
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/12/made-in-china.html

Nu vill vi på samma "förutseende "sätt som regeringen splittrat upp SAAB i det tysta för att möjliggöra en styckning och utförsäljning à la klassisk corporate raider modell nu se exakt samma upplägg för Vattenfall.

Vi vill se den miljövänliga svenska vattenkraften och den redan betalda och fungerande svenska kärnkraften i ett bolag. Vi vill se den utländska kärnkraften i ett bolag och den utländska stenkols verksamhetren i ett annat bolag. Sälj sedan av de två senare omedelbums till utländska intressen, varför inte till Kineser?

Inga kommentarer: