torsdag 4 juni 2009

Så mörkades den kritiska rapporten om vårdmat

SvD journalister har i denna artikelserie visat att svensk undersökande kvalitets journalistik har en framtid. Det är oerhört glädjande att se hur de lyckas att gräva fram den informtion som här nu så konkret blottlägger vad Stockholms Landstings politikers i realiteten går ut på och vilkas intressen de verkligen arbetar för.

Hela hanteringen i hur de beslut som tagits fram för att sjukhusmaten skall produceras centralt kantas av den ena märkliga omständigheten efter den andra. Att det handlar om vilseledning, döljande av viktig och central information högeligen relevant för upphandlinmgen är även detta klart som korvspad. Detta är ingenting annat än skandalös. Men det som är den verkliga skandalen är att detta uppenbart gjorts medvetet, allt i syfte att trumma igenom ett beslut som aldrig skulle ha tagits om kunden dvs väljarna fått insyn och själva fått välja.

Under tiden fortsätter bygget av nya Karolinska sjukhuset idag ett av nordeuropas största byggprojekt och där vi inte kommer att se röken av något nytt kök i hela denna nya byggnad någon stans. Istället skall maten är det tänkt sammanställas i Märsta ca 3-4 mil bort och sedan dagligen skeppas till sjukhuset. Det är sannerligen centralism i sitt esse.

Vill man ha koll på på vilka de ordinarie ledamöterna i Landstingsstyrelsens Produktionsutskott
som tagit dessa beslut är hittar ni listan nedan. Klart är även att ansvaret faller tyngst på dess ordförande Folkpartisten Maria Wallhager.

http://www.sll.se/SLL/Templates/Board.aspx?id=680&NamndID=LSPU

Läs hela denna artikelserie och förfäras över hur odemokratiskt i realiteten våra politiker och folkvalda agerar. Se sedan den röda tråden mellan Wallhagers agerade, Björklunds propagerande för ett Europeisk FBI, Paulsens positiva attityd till Monsanto jordbruket och man ställer sig frågan hur någon ens kan överväga att rösta på Folkpartiet under några omständigheter. Oavsett om det gäller landstingspolitiken, EU Parlamentet eller rikspolitiken så är det samma piano och visa som spelas upp.

Centralisering på individens bekostnad, vi vet bäst, du skall vara tacksam för att vi tar dina beslut åt dig. Folkpartiet jobbar helst dessutom tillsammans med industrin vad gäller ex kärnkraften, skolan, maten och jordbruket. detta är ingenting annat än korporatevism eller som det eg heter faschism. Folkpartiet har nu utvecklat fullt ut till vårt nya svenska fascist parti. Om du tycker detta låter magstarkt se då bara på hur de agerar i det dolda tillsammans med industrin ex när det gäller att trumma igenom beslut rörande sjukhusmaten tillsammans med industrins företrädare.

Det man skall vara synnerligen bekymrad över är Bildebergaren Björklunds postion som utbildnings politiker och ansvar för våra svenska skolor och våra barn. Inte minst vad barnen äter i skolan. Livsmedels verket använder som bekant idag dina skattepengar till att försöka trumfa igenom beslut där barnen i skolan skall tvingas att äta industrins hälsovidriga kemiska sörja kallad margarin och vatten i form av lättmjölk.

Om jag vore skolminister skulle jag med omedelbar verkan sätta stopp för dessa kampanjer. I synnerhet barn och sjuka behöver riktig mat och näring i sin föda inte industrins kemikalie röror. Men vad gör Björklund? Partikollegan Wallhagers agerande visar att vad som sägs är en sak och vad som sedan görs i det dolda är en helt annan sak. Under tiden så är det helt upp till föräldrarna och skattebetalarna att försöka stoppa detta vansinne som nu senast i Partille Kommun. Björklund sitter med armarna i kors.

Inget light-tvång i Partille
http://www.kostdoktorn.se/inget-light-tvang-i-partille

"Bästa styrgrupp! SLL Upphandling anser att slutrapporten angående Steamplicityförsöket inte skall delges styrgruppen eller andra förrän tilldelningsbeslutet i upphandlingen är klart. Om det skulle komma förfrågningar från något håll om att ta del av dokumentet rådgör vi med upphandlingen innan vi lämnar ut något material. Hälsningar Karin"

Mejlet är daterat den 9 april 2008 och undertecknat av Karin Hådell, chefen för kostservice på Karolinska universitetssjukhuset.

Drygt ett år tidigare, tisdagen den 15 maj 2007, ställde sig Maria Wallhager, folkpartistiskt landstingsråd, i fullmäktiges talarstol. Stockholms läns landsting köper varje år in 3,7 miljoner portioner sjukhusmat och nu drev hon linjen att sjukhusens egna kök skulle läggas ned. Maten skulle istället upphandlas av privata leverantörer.

Upphandlingen, sade hon, krävde en gedigen beställarkonferens och skulle skötas av landstingsfullmäktiges produktionsutskott, där hon är ordförande.

På standardmallens förtryckta fråga: "Skall upphandlingen förankras politiskt?" är nej-rutan ikryssad. Med tillägget: "Eventuellt ska Maria Wallhager informeras i nära samband med att annonseringen skett."

– Jag kan bara konstatera att rutan är ikryssad men inte förklara hur det kommer sig. Jag vet inte heller om Wallhager informerats. Det här är en upphandling där många på olika håll jobbat väldigt bra, men där något gått väldigt fel i genomförandet, säger Anna Rundquist.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3004419.svd

Ett parti som jobbar i diametralt motsatt riktning är bla Miljöpartiet. Se här detta lysande inlägg i den politiska mat debatten. Här utstakas en riktning som verkligen är framtiden för Sverige.

Utropa Stockholm till en GMO-fri region
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3005269.svd

Inga kommentarer: