onsdag 3 juni 2009

Dennis effekten?

Vissa kanske försöker få till att detta beror på Denniseffekten efter Bengt Dennis uttalande att det inte handlar OM Lettland kommer att devalvera utan bara hur och på vilket sätt. Närmare sanningen är att detta ändå skulle blivit konsekvensen även om det är trist att läsa om det. Två vägar finns som sagt. Antingen rejäl devalvering med efterförljande svensk bankkris eller så går EU in med stöd paket och där till hörande något mindre devalvering.

ca 500 miljarder i potentiella kreditförluster för de svenska bankerna ligger nu och skvalpar i Baltikum. Gärna statliga garanti pengar för Swedbank och SEB men först en rejäl bonus till Falkengren och Peter Proppmätt "for a jobb well done" - eller?

Man kan ju annars tillägga att här och nu ser vi hur ett litet land påverkas av obligations marknaden och där trots att räntorna skjuter i höjden inte kan finansiera statens upplåningsbehov. Frågan är när och om detta scenario kommer att utspelas gällande ex sterling och dollarn?

Skall vi tippa att någon med motsvarande Dennis dignitet i en framtid på samma sätt går ut och talar om möjlig framtida valuta devalvering relaterat till sterling och dollarn som en första introduktion till valuta turbulens?

Den lettiska finansmarknaden fungerar inte längre till följd av valutaoron, rapporterar Reuters, sedan Lettlands finansdepartement på onsdagen misslyckades med få sålt statspapper med löptider från 30 dagar upp till ett år för totalt 50 miljoner lettiska lat (cirka 760 miljoner kronor).Den svenska kronan föll 2 procent till den lägsta nivån på sex veckor mot euron efter beskedet från Riga-börsen.

Kronan försvagas kraftigt under onsdagseftermiddagen.
SEB:s chefekonom Robert Bergqvist bedömer att försvagningen av kronan åtminstone till en del beror på utvecklingen i Lettland

Kollaps för lettisk finansmarknad
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\06\03\340083&sectionid=Ettan

Inga kommentarer: