fredag 5 juni 2009

Baltikums tandlösa tanter

"När vi nu har penningvärdet så högt på agendan får vi inte glömma bort människovärdet", sade Odell och tillade att det inte är "tandlösa tanter på den lettiska landsbygden som ska bära hela lasset av bankers misslyckanden".

Ett synnerligen relevant och ansvarsfullt påpekande. Bästa vore nu att helt förstatliga både SEB och Swedbank. Därmed och i så fall skulle man låta aktieägarna ta 100% av smällen men garantera allmänhetens insättningar i banken. Det skulle ge de signaler till framtiden relevant för banker ochs dess historiskt sett totala misslyckande vad gäller prissättning av risk. Visst vill man ta risker i framtiden så får man räkna med att ta konsekvenserna blir i så fall signalen. SEB och Swedbank har tjänat ca 25 miljarder så här långt på Baltikum under de goda åren. Nu ligger det förluster och pyr på minst 150 miljarder och kanske ända upp till 300 miljarder. Kallas väl vanligt vis så här lite i efterskott - osymetrisk risk?

http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\06\04\340279&sectionid=Ettan

Tar man dessutom i beaktande bankernas derivat förluster så är det inget snack om saken. Bägge dessa banker är i realiteten redan in solventa. Just nu räddas de bara av uppskjutna devalverings planer och EUs nya kreativa bokförings direktiv.

Inga kommentarer: