lördag 17 april 2010

Tänk vad ett litet utbrott kan ställa till med

Att det händer olika "incidenter" helt oförhappandes titt som tätt och ofta helt utifrån det blå är vi människor vana vid. Fast egentligen inte. Vi har på något sätt fått för oss att allt alltid, i alla fall i västerlandet, skall gå smidigt och som vanligt. Det skall finnas mat i butikerna, tågen och bussarna förväntas gå och morgontidningen skall vi alltid ha till morgonkaffet. Sedan blir vi alltid lika upprörda och tom oförrättade när det som inte kan ske sker tex bussarna slutar gå, tunnelbanan måste ställas in pga kraftigt snöfall. Men i vanliga fall är det just några dagars besvär och sedan snabbt tillbaka till vardagen igen i samma lunk.

Frågan är om det nu verkligen är så denna gång. Jag tänker då naturligtvis på den Isländska vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott och det som denna nu ställt till med för europas flygtrafik. Det är en imponerande lista över de vid det här laget stängda flygplaterna runt om i europa där i stort sett enda undantagna stööre flygplater ligger i absolut södraste delarna av europa dvs Italien, Spanien, grekland och Turkiet. Resten är i stort sett nu stängt.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/dessa-flygplatser-ar-stangda_4579557.svd

Och inte verkar det bli bättre i morgon. iställer så här säger nu ex experter om läget:

"- När det gäller vindarna på höga nivåer så förväntar vi oss att det mer eller mindre ska fortsätta som hittills. Aska kommer att spridas mot Storbritannien och Skandinavien, sade meteorologen Teitur Arason vid den isländska vädertjänsten till nyhetsbyrån AFP.

- Så ser den allmänna situationen ut för de kommande dagarna... i alla fall för de kommande två dagarna eller kanske de kommande fyra till fem dagarna, fortsatte han.

Luftrummet över Sverige kommer att vara stängt fram till klockan 14 på söndag, meddelar LFV. Därefter tas ett nytt beslut. En ny prognos kommer också under söndag förmiddag. Men läget ser fortsatt mörkt ut, enligt Björn Stenberg vid LFV:s presstjänst.


- I nuläget ser vi inga tecken på att man kan öppna luftrummet, säger han."

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/vulkankaoset-ingen-ljusning-i-sikte_4575149.svd

Så man talar nu om att detta kan forsätta inte bara till i morgon utan två, tre tom fyra, fem dagar. Där någonstans börjar nu frågan infinna sig - vad skulle hända om en sådan här oförutsedd av ingen förutspådd händelse nu drar ut på tiden i veckor eller tom längre?

Sist denna vulkan hade ett utbrott var 1812 och då varade utbrottet i 13 månader! Och jag som sannerligen inte är någon vulkanexpert har hört att ett worst case scenario skulle innebära att även grannvulkanen Katla får ett utbrott, vilket den enligt vissa får när Eyjafjallajökull satt igång.

Kan man ens tänka sig tanken att stora delar av Europas flygtrafik på detta sätt riskerar att mer eller mindre strängs av under en flera månader lång tidshorisont? Jag tror ingen idag ens kan överblicka de mest grundläggande konsekvenserna för vår idag så globala ekonomi.

Det skulle i så fall inte vara första gången en Islands vulkan skakar om en civilisation. En teori gör ex gällande att det var Isländska Hekla som till sist fick den sista stora Egyptiska civilisationen på fall inte minst genom civila oroligheter genom historiens första dokumenterade strejker orsakade av spannmålsbrist som i sin tur orsakades av sämre skördar pga vulkan utbrottet.

The heavy cost of these battles slowly exhausted Egypt's treasury and contributed to the gradual decline of the Egyptian Empire in Asia. The severity of these difficulties is stressed by the fact that the first known labor strike in recorded history occurred during Year 29 of Ramesses III's reign, when the food rations for the Egypt's favoured and elite royal tomb-builders and artisans in the village of Deir el Medina could not be provisioned.[16] Something in the air prevented much sunlight from reaching the ground and also arrested global tree growth for almost two full decades until 1140 BC.[17] One proposed cause is the Hekla 3 eruption of the Hekla volcano in Iceland, but the dating of that event remains in dispute.
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_ancient_Egypt

Nu ser vi vårt flyg lamslaget under några timmar och dagar och fortsätter detta längre är det naturligtvis allvarligt men talar vi om månader och tom år så är läget naturligtvis ett annat. Där är det inte längre bara vårt flyg vi talar om utan även ex just växtlighet och skördar, kallare klimat och mindre värme från solen för att inte tala om ev aska på markerna. Från historieböckerna finns angivelser som idikerar att träden i Egypten slutade att växa under nära två decennier och det finns naturligtvis inget som säger att detta skulle kunna bli lika illa men att miljöpåverkan kan bli rätt betydande inser man nu med full kraft.

Katla kan vakna till liv
Eyjafjallajökull har haft utbrott tre gånger tidigare i historien - Katla följt efter samtliga gånger.
http://video.se.msn.com/watch/video/katla-kan-vakna-till-liv/ahzhhhys

Är det inte oljekris så är det subprime, eller Grekland eller PIIGS eller dollarn eller.. och så nu vulkaner? Det är lite mycket nu?

Inga kommentarer: