torsdag 15 april 2010

Det kontantlösa samhället

Svensk Handel och Svenska Busschaufförer är några av de som idag aktivt driver frågan om att stoppa all kontanthantering. Det argument som i dessa sammanhang alltid förs fram är att man eleminerar stöldrisken och ökar säkerheten när man tar bort kontanthanteringen. Tekniken att åstakomma detta finns redan idag och mobilen blir mer och mer ett verktyg för att hantera mindre transaktioner.

Vi har även en fantastisk teknik möjlighet med samma mobilplattform att tekniskt genom GPS följa individer och rörliga föremål som ex bilar. Det senare utgör idag en förutsättning i många länder för att få lägre bil försäkringar dvs att man kopplar upp sig till ett system där bilens rörelser hela tiden kan följas och inte minst kan man då se ev fartöverträdelser och vid en ev olycka och "kunden" bevisligen kört för fort så kan försökringsbolaget se detta och därmed sänka eller helt eleminera ersättningen. Som tack för hjälpen och om kunder väljer att ansluta sig kan man få en reducerad premie.

Massa bra fördelar. Trist bara att vi ex i sverige trots att kortanvändandet och de elektroniska betalningarna ökat kraftigt senaste år att det inte finns några som helst tecken på att ex butiksrånen påverkats av detta. Istället erkar det tom som om ju mindre kontanter i butiken ju fler butiksrån. Antalet butiksrån idag är i alla fall fler än de någonsin varit och detta samtidigt som kontaterna i allt högre grad försvunnit.

Kanske nu dags att börja fundera på vad det eg är som ligger som det underliggande samhällsproblemet? Kanske dags att fundera över varför Polisen bara klarar av att lösa ca 6% av alla anmälda brott? Hur ser vi i allmänhet på och hur skiljer sig denna syn relaterat till egendomsbrott mellan vanliga hederliga och det politiska etablisemanget? Hur talar man om dessa frågor vid köksbordet, i våra skolor etc etc?

Den logiska förlängningen av alla dessa tendenser blir annars att vi låter operera in chip i barn redan vid födsel som sedan dels används för att hantera alla former av betalningar helt utan kontanter och med möjligheten att på milimetern följa en individs rörelser.

Stanna till. Fundera på vad som eg är orsak och vad som eg är verkan och om detta nu inte snart börjar att bli fullständigt absurt.

OCKSÅ SVENSK HANDEL VILL HA BORT KONTANTERNA
Magnus Holm, Svensk handel i Västs regionchef, intervjuad av Carina Grönqvist, SR Skaraborg
http://sverigesradio.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1975906&BroadcastDate=&IsBlock=

Kontanterna kvar trots bussrånet
Efter knivrånet mot en busschaufför i Sandviken tidigare i veckan kan trafikbolagens handlingsplan för att få bort kontanthanteringen komma att ändras.
– Vi får titta om det finns någonting som vi kan göra annorlunda, säger Lars Björling, affärschef på X-Trafik.
http://arbetarbladet.se/nyheter/sandviken/1.1940198-kontanterna-kvar-trots-bussranet

På grund av flera rån vill nu Fackförbundet kommunal i Gävleborgs län ta bort all kontanthantering från lokaltrafikens bussar. För att få det tillståndet kommer idag kommunal ha ett möte med representanter från Swebus och X-trafik. Senast i tisdags rånades en busschaufför i Andersberg i Gävle.
http://www.samladenyheter.se/bussforare-vill-ha-bort-kontanterna/1058339/

Betala fikat med mobilen
Miljontals japaner gör det redan. Nu har möjligheten att betala för fika med hjälp av mobiltelefonen också hittat vägen till Sverige.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/betala-fikat-med-mobilen_226705.svd

Inga kommentarer: