onsdag 7 april 2010

Newsflash: Time May Not Exist

Kan du känna dig lite stressad ibland? Mycket att göra och hinna med och alltid lika ont om tid. Kanske kan de då kännas lite befriande att veta att tid eg inte finns.

Enligt Newtons definition är tid något beständigt som finns i sin form oavsett var i universum vi letar. Einstein/Minkowski utvecklade tillsammans grunden för det vi kallar Space-Time där tiden i realiteten är bundet till just space och därmed är relativ och kan variera.

Problemet dock som fysiker brottasts med är oförmågan att länka samma Einsteins macro teorier med den fysik för alltings minsta beståndsdelar sk kvantfysik som fysikerna Max Planck etablerade redan 1900.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Max_Planck

I den sk unified model försöker man nu att förena dessa två "världar" Och det har två stycken genier Wheeler-DeWitt lyckats med i en modell som av mataematiker anses vara en fulländad teoretisk modell. Det finns bara ett problem. Denna enligt matematiker så vackra och fulländade modell fungerar bara under antagandet att man helt tar bort begreppet tid ur ekvationen.

Så här säger den Franske fysikern Carlo Rovelli: "kanske det bästa sättet att definiera kvantum realiteter är att helt ge upp tidsbegreppet - och att anta att universums fundamentala karrakteristiska är tidslös?"

Jag tror det var Fysikern John Wheeler som när han blev tillfrågan vad eg tid är som sa något i stil med "tid är det som hindrar att allting sker på en gång".

Kanske bra i alla fall att tid finns om så bara i vår egen dimension eller frekvens? Jag menar skulle det inte kunna bli lite ohanterigt om allt alltid hände samtidigt och nu?

Newsflash: Time May Not Exist
http://discovermagazine.com/2007/jun/in-no-time/article_view?b_start:int=0&-c=

Sedan då frågan om vi uppfattar tid i vår verklighet varför går då alltid tiden framåt och aldrig bakåt? Först så kan mani alla fall teoretiskt bygga antaganden om att tidsresor faktisk kan vara möjliga:

Einstein described our universe in four dimensions: the three dimensions of space and one of time. So traveling back in time is nothing more or less than the fourth-dimensional version of walking in a circle. All you would have to do is use an extremely strong gravitational field, like that of a black hole, to bend space-time. From this point of view, time travel seems quite difficult but not obviously impossible.
http://discovermagazine.com/2010/mar/02-the-real-rules-for-time-travelers

Men vad är det som gör att tiden för oss alltid naturligt går framåt? Teoretiker förklarar detta med att vårt universum ständigt expanderar allt sedan big bang. Men med samma antagande och om vårt universum då i något läge skulle nå ett jämnviktsläge, sluta expandera så skulle med detta tiden då även här upphöra? Eller om universum i något läge börjar kontraktera då skulle vi med samma logig få ett universum som går bakåt i tiden. Det skulle vara något för Darwin att bita i, DeEvolution?

Annars är det ju annmärkningsvärt vad det hände mycket i början av 1900-talet i Fysiken. Planck, Einstein och så..

Theodor Kaluza
His idea that fundamental forces can be explained by additional dimensions did not re-emerge until string theory was developed.
http://en.wikipedia.org/wiki/Theodor_Kaluza

Brian Greene: The universe on a string
http://www.youtube.com/watch?v=YtdE662eY_M

Sir Martin Rees: Earth in its final century?
http://www.youtube.com/watch#!v=3qF26MbYgOA&feature=channel

och varför en large hydron collider?

Brian Cox- What really goes on at the Large Hadron Collider http://www.youtube.com/watch?v=_6uKZWnJLCM&NR=1

Inga kommentarer: