söndag 11 april 2010

Spontaneous Evolution

Lyssna här på denna länk en intressant interview med Bruce Lipton ang hans nyaste bok "Spontaneous Evolution".

Bara genom att studera illustrationen av bokens omslag ger stora delar av bokens budskap. Människan i centrum utvecklad med gyllene snittet som grund är nu i en fas att utvecklas evolutionärt till nästa steg i utvecklingen. Precis som när en fjärilslarv i ett visst läge sedan utvecklas till en helt ny varelse en fjäril menar Lipton att människan och allt liv på jorden nu är på gång att utvecklas till nästa steg.

Allt detta sker enligt Lipton enligt de matematiska geometriska principer som gäller för fraktaler, där givet att utvecklingen kommit till ett visst skede sedan och det är kanske en av Liptons huvudpunkter evolutionen inträffar inte bara spontant utan snabbt. Efter årtusenden av att ha existerat i samma form sker enligt Lipton utvecklingen språngvis och tar jätte kliv fram under en mycket kort tid. Liknelsen här är precis som när fjärilslarven på kort tid slår ut från sitt kokong tillstånd slår ut till en fulländad fjäril.

På samma sätt som en talserie utvecklas från ex 3 till fem och sedan tar spånget till 8 sker evolutionen språngvis på detta sätt från ett steg till ett annat där den underliggande gyllene regeln ständigt anger relationen för hur stort detta nästa steg blir. Att kraften i förändringen är stor inser man inte minst när man jämför talet 3 med 8 som är nära tre ggr så stort och där sedan framöver utecklingen sker än snabbare och aggresivare till 13 och 21 osv.

Allt detta finns illusterat som en bild på bokens omslag där det även tydligt framgår inte bara att människan av idag omfattas av just dessa gyllene snittet regler utan även de fraktaler som här illusterars som nästa steget dvs fjärilsvingarna i sins inrikata och vackra utformning.

http://promos.hayhouse.com/spontaneousevolution/

Häpnadsväckande så kom just denna bild även upp som sk "crop Circle" i Holland kort efter det att Liptons bok släpps. Det kan man ju säga vad som helst om naturligtvis men kolla in dessa bilder och förundras över den häpnadsveckande komplexiteten i dessa oerhört vackra bilder.
http://www.youtube.com/watch#!v=MhqM7hXvX6k&feature=related

I cellens evolution har vi gått från encelliga generella celler/organismer till allt mer samansatta, specialicerade strukturer. Lipton argumenterar för liknelsen att människan är uppbyggd av en och samma cell princip men där cellerna genom evolutionen i allt högre grad specialiserat sig och tagit sig an allt mer specifika arbetsuppgifter. En levercell och en nerv cell har samma grundläggande uppbyggnad men helt olika funktioner.

Så en människa är en en organism uppbyggd av 50 trillioner celler som på detta sätt och i ett oerhört intrikat opch sammansatt system samverkar och löser sina uppgifter. Fördelen för cellen med detta är att den i egen regi, som encellig organism, inte kunde utvecklas längre utan enda sättet för denna organism att utvecklas var inte att expandera själv och bli större utan istället att slå sig i hop med andra celler till allt mer komplexa strukturer.

Med denna strategi har cellens "medvetande" ökat i princip exponentiellt från den encelliga ex amöban till människan med dess förmåga att att iakta och reflektera över världen omkring sig.

Lipton argumenterar nu för att nästa steg i denna utveckling blir att människan, precis som cellen, nu kommer att slås ihop i det han kallar "humanity" och som då kommer att kunna betraktas även detta som en "organism" precis som en individuell människa uppfattas som en person (men uppbyggd av 50 trillioner celler).

Lipton målar utöver detta upp en "vision" där i realiteten hela vår klot kan ses som en organism eller en cell som sedan kan komma att samverka med andra motsvarande "celler".

Onekligen en syn på evolution som ger lite perspektiv att reflektera över..

Här en intevju med Lipton på "Coast to Coast".
Coast to Coast AM - 15 Sep 2009 - Evolution & Mind part 1/11
http://www.youtube.com/watch?v=k7ab9U-bc1I

Dr Bruce Lipton Part 5/6 "Conversations with Robyn"
http://www.youtube.com/watch#!v=2lf1iAAO9Yo&feature=related

Inga kommentarer: