måndag 1 augusti 2011

Glada lånebesked – banken höjer lånetaket

Familjen Medelsson i Trollhättan kommer att kunna bo kvar i sitt hus. Marknadsvärdet av huset idag uppgår till ca 2.500.000 kr men problemet är nu att familjen har lån på mer än 90% av marknadsvärdet och banker ringer nu stup i kvarten och vill att familjen skall amortera av på lånet då de hävdar att marknadsvärdet redan har sjunkit och ännu värre kommer att sjunka än mer.

Lalle Medelsson som själv och även hans fru jobbar på SABB nästgårds är dock övertygad om att denna nedgång bara är tillfällig och att det kommer att vända med besked när Viktor Muller får ordning på biltillverkningen och försäljningen kan ta fart.

- ”I alla husen häromkring bor det Saab anställda och det kommer bli kanon, alla kommer bli super glada” säger Lalle och Laila hans fru instämmer ivrigt nickande. ”Just nu i alla fall är det omöjligt att beta av något på lånet för vi har inget sparat” – fortsätter han.

- ”Visserligen fick ingen av oss lön nu i somras och SAAB vill att vi avvaktar efter semestern med att börja jobba igen men snart så rullar hjulen igen – Kineserna är som tokiga i våra bilar” säger Laila.

Men det riktigt glada beskedet är nu att familjen i förra veckan fick meddelande om att de kommer att kunna få ytterligare lån på 2.500.000 med huset som säkerhet.

- ”Visst det blir en del ränta på alla dessa lån för just nu amorterar vi inte av någe alls men det betalar vi av i ett nafs så fört vi kan börja jobba igen och då räknar i alla fall jag med en rejäl löneökning dessutom, och nu med det nya lånet så kommer vi klara av alla räntebetalningarna.” avslutar Lalle.

Nu under sista sommarveckorna och pga det dåliga vädret så har hela familjen bokat en resa till Kreta. – ”Det skall bi jätteroligt” ropar familjens två barn Josefin och Helmut från gungan.

Oops.. riktigt så här går det nog inte till när det börja tryta men det verkar funkar för en stat som USA..eller? Allt under devisen småfolk skall betala skatt och sättas år, bankfolk är frifrälse med ränteprivilegier.

Men i alla fall jag och många med mig börjar nu undra hur eller om vi skall klara oss undan detta skuldberg..? Absurt och nu definitivt overkligt hur detta vårt finansiella system idag fungerar.

Sedan om det är någon som håller tummarna för SAAB så är det undertecknad.

Inga kommentarer: