måndag 28 februari 2011

Iceland Channels Volcanoes to Win Europe's Energy-Supply Race

Här har vi nu lite positiva nyheter från Island gällande denna gång energi. Utgångspunkten är att Island tänker utnyttja sin världsledande geotermiska expertis för att exportera värme via rör förbindelse till andra länder.

"Iceland is doing a feasibility study into building a 1,170- kilometer (727-mile) power cable to Scotland to send some of its untapped potential of 18 terawatt-hours of geothermal and hydropower -- that’s enough for 5 million European homes. The project has the backing of the government, Industry Minister Katrin Juliusdottir said in an interview. "


http://www.bloomberg.com/news/2011-02-28/iceland-channels-volcanoes-to-win-europe-s-clean-energy-supply-race.html

Skulle vara kanon för Island om man på detta sätt skulle kunna inte bara för egen del nyttja geotermisk värme utan man även kan exportera denna och på detta sätt ge bidrag till statskassan.

Det är ju ungeför samma sits vi har i sverige med den miljövänliga och billiga vattenkraften. Den överskottsenergi vi producerar är det tänkt, skall vi kunna exportera med förtjänst till kontinenten.

Här börjar nu det bli dags att varna alla islänningar. Om ni tillåter era politiker att skapa samma "avregerade" idiot system för er energimarknad så som vi har gjort här kommer detta att sluta på samma sätt som vi nu har det i sverige. I sverige så genom vår iver att ansluta oss till kontineten och samtidigt avreglera (konstigt namn avreglerat förresten, när det inte är tillåtet att själv importera el eller när staten alltid även för din egen producerade el skall ta ut skatt) våra inhemska elpriser rusat i höjden på ett fullständigt okontrollerat sätt.

Sedan spelar det ingen roll om man sitter på en sk komparabel fördel, i detta vårt svenska fall genom vår miljövänliga vattenkraft, vi tvingas att betala en avgift för det faktum att vi anslutit oss till kontinenten genom en fullständigt hispig prisbildningsmekanism där, och lyssna nu noga - ALL VÅR EGEN MILJÖVÄNLIG BILLIGA EL SOM KONSUMERAS I LANDET PRISSÄTTS PÅ MARGINALEN GENOM DEN FÖRSUMMBARA OCH RINGA DEL AV DENT MILJÖVIDRIGA KOL KRAFTS GENERERADE EL SOM VI IMPORTERAR.

Ja vet man tror inte detta är sant - hur är det möjligt. Jo allting går tydligen. Och samtidigt för att göra denna story ännu mer fantastisk så har Vattenfall, dvs det bolag som äger och driver alla våra miljövänliga vattenkraftverk lyckats med konststycket att öka sin fossilbaserade el produktion från ca 1% till idag över 50%. Detta genom vettlösa inköp av kol (jo ni hörde rätt) kolkraftverk på kontinenten. Ännu mer obegripligt då detta bolag under samma tid haft som mål att vara DET miljö ledande energi bolaget.

Samtidigt med "avregleringen" så avskaffades dessutom ALL övervakning av elpriserna. Känner ni igen mönstet från finansmarknaden som ju hävdar att man skall ha så lite av regler och översyn som möjligt? Vart detta synsett lett oss ser vi nu resultatet av i den världsomfattande finansiella härdsmälta nu allt fler inser vi inte kommer att kunna komma ur, utan enorma uppoffringar och fantastiks förmögenhets omfördelning och kapital förstörelse.

Kvar idag finns bara en övervakning av el leverantörernas elnätsavgifter. Den myndighet som hanterar detta är Energimarknads inspektionen. Hur väl de lyckas med denna granskning av denna marknad framgår med all önskvärd tydlighet när man läser följande:

Eon och Vattenfall har chockhöjt sina elnätspriser med över 30 procent de senaste tre åren. Det är mer än dubbelt så mycket som resten av elbolagen i Sverige. Nu får den inspektion som ska granska elnätsföretagen kritik.

Samtidigt har vinsten för de båda eljättarna dragit i väg. Under perioden 2007-2009 mer än tredubblade Vattenfall sin vinst till 805 miljoner kronor och Eon nästan femdubblade vinsten till drygt 1,8 miljarder kronor

http://svt.se/2.22620/1.2340925/eljattarnas_chockhojningar

Själva anser dock denna myndighet att allt är i sin ordning:

"Energimarknadsinspektionen tillbaka visar dock anklagelserna från Fastighetsägarna och menar att Eons och Vattenfalls prishöjningar varit skäliga.

-Elbolag som har höjt sina nätavgifter har legat still tidigare, förklarar Caroline Törnqvist på Elmarknadsinspektionen.

Höjningen är också motiverad, enligt Caroline Törnqvist, eftersom det handlar om att se till att elnätet fungerar i dag och om femton, tjugo år."


Allt detta är inget annat än en handbok för hur man skapar man en ideal oliogopl marknad som passar som hand i hanske för privatiserade bolag ägda av oligarker. Utan insyn och konkurrens vär namnet kan man sätta vilka priser man vill och ta ut vilka övervinster som helst utan att någon gör något åt saken.

Vi kan ju passa på att konstatera att det som nu miljadärs bröderna Koch i USA försöker att komma åt, inte minst genom att attakera och nedmontera den amerikanska medel och arnetarklassen i Wisconsin, är just det som idag är det allmännas energibolag.

I Sverige har Investor, ägda av Wallenberg, aggresivt börjat att köpa in sig och lägga under sig allt mer av vård och omsorgsapparaten. Ytterligare ett konjungtur okänsligt område som det är mumma att äga och som man kan tjäna pengar på även under den värsta ekonomiska härdsmälta.

Om inte annat så kanske det kan bli dags att fundera på denna tingens ordning den dag du själv hamnar på ett vinstoptimerande, Wallenbergs ägt ålderdomshem. Då kommer du själv som 90-åring själv antagligen tvingas städa ditt rum och tvätta dina käder för att kunna ha råd att betala el och vård räkningen. Det är så nämligen oligarker vill ha det visar historien.

How Iceland Was Bankrupted ! Confessions of An Economic Hitman!
http://socioecohistory.wordpress.com/2010/02/20/how-iceland-was-bankrupted-confessions-of-an-economic-hitman

Energimarknadsinspektionen
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2011/02/energimarknadsinspektionen.html

Inga kommentarer: