torsdag 10 februari 2011

Elnotan steg med 24 procent

De svenska hushållen förbrukade el för drygt 40 miljarder kronor förra året. En ökning med 24 procent jämfört med året innan. Ett av skälen är att konsumenterna nu regelmässigt tar smällen vid pristoppar.
http://www.e24.se/pengar24/din-ekonomi/el-och-varme/elnotan-steg-med-24-procent_2606341.e24

Någon som ser ett samband?

När förra vänsterledaren Gudrun Schyman under Almedalsveckan i somras eldade upp 100 000 kronor var det många som fick hjärtsnörp. Vilket slöseri! Men när helstatliga Vattenfall i veckan meddelade att 4,3 miljarder kronor av svenska skattebetalares pengar gått upp i rök blev uppståndelsen inte lika stor.

Så mycket skrevs värdet ned på holländska Nuon som Vattenfall köpte sommaren 2009 för den runda summan 100 miljarder kronor. Med Schymans klotgrillsmetod hade denna kapitalförstöringsövning tagit tre och ett halvt år av småhostande över en halvseg sedelbrasa. Dygnet runt. Kanske lite väl tröttsamt till och med för kolälskaren Lars G Josefsson, Vattenfalls förre vd och hjärnan bakom Nuonffären.

På Vattenfalls huvudkontor ryckte man på axlarna åt att ha4,3 miljarder kronor slarvat bort en summa mot­svarande öriket Grenadas bruttonationalprodukt.

Det är bara bokföringstekniskt, förklarade finanschefen Dag Andresen. Vips hade de riktiga pengar (lånade dessutom) som använts för att betala för köpet förvandlats till någon slags värdelös Monopolvaluta, saknad av ingen.
http://www.e24.se/business/bank-och-finans/det-ar-varldens-dyraste-egotripp_2584263.e24

Hur som helst när hushållen nu tvingas att betala 24% mer på årsbasis för ett av de tyngsta komponenterna dessutom i sin budget så stavas detta minskad köpkraft och minskat stapande. När bönder tvingas att betala 24% mer för elen överför även dessa kostnader via de produkter de tillhandahåller till oss konsumenter.

Lägg till detta sedan att redan innan denna ökning på 24% så betalade svenska elkunder ett överpris på elen motsvarande 40 miljarder.

De våldsamma övervinsterna syns också tydligt i det faktum att den nordiska verksamheten, som på nio månader hade en nettoomsättning på 32 miljarder kronor, gjorde större vinster än den centraleuropeiska verksamhet som hade en nettoomsättning på 103 miljarder kronor."
http://www.e24.se/analys/branner-upp-elmiljarder_2578367.e24

och så här säger bla ytterst ansvarige ministern för detta spektakel:

"Enligt Olofsson är det omöjligt att diskutera elpriser utan att nämna de långsiktiga klimat- och utsläppsmålen. Bakgrunden till ståndpunkten är att såväl EU-kommissionen och det internationella energiorganet International Energy Agency (IEA) har slagit fast att lägre energiförbrukning är det effektivaste sättet att få ned elkostnaderna."
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/energiministerns-losning-mer-vindkraft_5930199.svd

Själv har jag senaste åren köp en bergvärmepump, grävt upp och isolerat hela källaren, isolerat fönster och på detta minskat min elförbrukning med mer än 50%. I absoluta tal så betalar jag lite drykt 100% mer idag för min el trots att min förbrukning gått ned 50%. Så givet att jag slängt ut min elpanna, ersatt denna med en bergvärmepunp och detta har kostat mig 150.000 kr ca så betalar jag idag dubbelt så mycket för min el när räkningen kommer än när jag fick min elräkning förbrukade dubbelt så mycket el och hade ett eluppvärmt hus.
Jag kan aldrig räkna hem denna investering om jag dessutom lägger in kapital kostnaden för köp och installation av min värmepump.

Givet detta hur fan kan kärringen då komma dragandes om att det är viktigt med miljömålen när husägare på samma sätt som jag gjort gör opch gjort allt för att minska sin el förbrukning och trotts detta straffas så fantastiskt hårt. Vi talat här inte om investeringar för att tjäna pengar utan för att inte förlora ännu mer när priserna stadigt stiger och stiger på elen. Visst går det att spara m,er på elen om vi helt stänger av allt varmvatten, värmer vatten och lagar mat över öppen eld och slutar använda belysning på kvällarna.
Men man kan ställa sig frågan - är det ens realistiskt?

Nå hur har då Vattenfall själva klarat dessa omhuldade och politiskt prioriterade miljömålen?

Vattenfall är företaget som på bara 10 år lyckades med det helt anmärkningsvärda att öka beroendet av fossila bränslen för el generering från futtiga 1% till idag väsenligt över 50%. Allt dessutom osakat av "internationaliseringen" av bolaget.

Att företagets ägare dvs våra politiker ändå haft mage att under dessa år säga att Vattenfall är en aktör som skall vara pådrivande i miljöarbetet visar att ord och handling ibland kan vara två helt olika saker.

"Som SvD avslöjade den 15 september har kärnkraftsägare i Tyskland obegränsat ekonomiskt ansvar vid olyckor. Enligt special­avtal har svenska moderbolaget Vattenfall AB och inte bara det tyska dotterbolaget, axlat en sådan obegränsad förpliktelse. Alla tillgångar som den värdefulla vattenkraften i Sverige har satts i pant. "

"Vattenfall har blivit en av de största utsläpparna av växthusgaser i Europa. 80 procent av Vattenfalls el i Tyskland produceras med brunkol".

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_3827371.svd

Sedan detta med utsläppsrätter och klimatmål hur är det eg i sverige? producerar vi miljöfarlig el med vår vatten och kärnkraft?

Istället så kan man se hur detta fungerar om man tittar man lite närmare på el statistiken. Genast hittar man här en del märkliga detaljer.

Första veckan i september 2009 exporterade vi 123 GWh till Danmark men importerade av någon anledning 8 GWh. Det verkar onödigt att importera några futtiga gigawattimmar från Danmark när vi samtidigt exporterar mycket mera.

En förklaring kan vara att de importerade kilowattimmarna får bestämma priset på Nordpools elbörs och därmed på priset för de flesta el köparna i Sverige. I Danmark är elpriset betydligt högre än i Sverige och Norge, dels för att de inte har någon billig vattenkraft, dels för att de har mycket kolkraft för vilka de måste betala dyra utsläppsrätter för, ca 20 öre/kWh.

Genom den lilla, för elförsörjningen onödiga, importen av dansk el får vi i Sverige betala danska elpriser trots att produktionskostnaden är mycket lägre i Sverige. Svensk elproduktion betalar i huvudsak inget för utsläppsrätter eftersom vi inte har någon kolkraft värt namnet i Sverige.

Kärringen står alltså helt enkelt och blåljuger! Att vi talar om en dold skatt för elen och en medveten politisk ripp off av episka mått står klart för alla:

Vattenfall delar ut 6,5 miljarder
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/vattenfall-delar-ut-65-miljarder_5930699.svd

Det börjar onekligen bli hög tid att vi går tillsammans ut på barikaderna, organiserar en revolt på Facebook och likt våra Arabiska bröder slänger ut dessa mutkolvar, maffiabossar och tjuvar. Centern närmar sig nu mycket välförtjänt 0% väljarsympatisörer. Tacka energiministern för det!

Inga kommentarer: