fredag 18 februari 2011

Elpriserna ska ned med 30 procent

"Elpriserna kommer att fortsätta variera kraftigt, men trenden är klar: Elpriserna kommer att bli allt lägre och om tio år har spotpriset sjunkit med 15 procent, enligt analytiker. Det motsvarar en real prissänkning på nästan det dubbla.
Kraftanalytikern Andreas Tipner spår att elpriserna kommer att bli avsevärt lägre i framtiden. Det framgick vid ett seminarium arrangerat av Nordea och Telge Kraft.

Förändringar i produktionen - I Norden ökar elproduktionen, enligt prognosen, med 40 terawattimmar. Ett reaktorbygge Finland, effekthöjningar i den svenska kärnkraften och utvidgningen av elcertifikatsystemet är viktiga orsaker”2020 landar vi i en prognos på 40 öre per kilowattimme”, säger han.

Snittpriset på Nordpool under 2010 låg på 46 öre per kilowattimme. Rakt av räknar alltså Andreas Tipner med en prissänkning på 15 procent. I dagens penningvärde motsvarar det en prisnedgång på 29 procent till 33 öre per kilowattimme. Om prognosen blir verklighet kommer det att slå igenom helt på elräkningen för alla kunder som har valt rörligt avtal.

Kännbara prissvängningar kommer, enligt Andreas Tipner, även i framtiden. I det nordiska systemet kommer nästan hälften av all kraft från vatten och skillnaderna mellan våtår och torrår är stora. Det faktiska elpriset tio år framåt i tiden kan därför variera allt mellan 26 och 61 öre per kilowattimme.

Det viktigaste skälet till de lägre priserna är att vi tillverkar allt mer el i Norden.

”En del kraftproduktion kommer att läggas ned, men det byggs oerhört mycket”, säger Andreas Tipner på Telge Kraft.

Det är en hel del förnybar el som tillkommer. Vindkraft och bioenergi i Sverige, vattenkraft i Norge.

”Vi kommer att stå med en situation där vi har ett elöverskott i Sverige, eller rättare sagt i hela Norden. Då får vi försöka sälja elen prisvärt till kontinenten”, säger Andreas Tipner."

Inga kommentarer: