måndag 27 september 2010

Internet: Från Facebook till al-Qaida

Min kommentar till nedanstående föreläsning är att man bör notera vilka som verkligen "lyckats" här i välden ex Jobs, Gates med flera senaste decennierna.. det är kan man notera då inte "nätverkarna" utan istället är det "super nörden" den inskränkte, och synnerligen kompetente på just sin specifica nich och specialområde som är grunden för verklig framgång inte hur brett näverkande man har. Vilka konkreta exempel finns det på karriären som har skapats på enbart brett nätverkande?
Visst med extremt djup specialkompetens och brett nätverkande når man långt med man kommer ingenstans med bara nätverkandet.

Sedan den social näthiearki som Bard talar om är ingenting nytt utan är en realitet inte bara för människan sedan urmiljoner år sedan för alla primater. Alfanahannar och honor regerar i en social hirearki där en mycket tydlig och håprt rangordniong sker av alla i gruppen ingående individer. Människor och primater samverkar dessutom i ett interaktivs socialt spel och nätverkande även detta sedan årmiljoner år. Det är här ingenting nytt som vare sig internet eller Facebook har att komma med. Det enda nya är att man tillåts att med denna teknologi ineragera och kan ingå i större grupper och obundet av lokation eller geografiska begränsingar.

Sedan och givet att mänsklig teknologi är intressant visserligen men varför utvecklade evolutionen hos oss människor talet och vad kommer evolutionen att förse oss med i nästa utvecklings språng? Att det kan gå rasande snabbt (i ett biologiskt perspektiv) vittnar inte minst det faktum att människans hjärna utvecklade på bara 2 milionjer år.

En celliga orgnismer insåg att för att utvecklas vidare de måste specialisera sig och samarbeta med andra celler för att komma vidare i evolutionen. Resultaten så hjär långt är människan som består av ca 70 miljarder celler som slagit sig samman och arbetar tillsammans för att uppnå maximal "upplevelse" i allt mer specialiserade funktioner som ex hjärnceller, levercelle, ben celler etc etc. Men i grunden samma cell till att börja med. Nu då vad blir nästa steg? Kanske 9 miljarder människor som samarbetar som en organism?

Kan det vara stt internet eller the World Wide Web bara blir en liten passus och att nästa verkliga mänskliga språng i sin utveckling sker med utvecklandet av telepati?

Vilka är vinnare och förlorare i en värld där Internet överskuggar allt? Alexander Bard beskriver nätets klassamhälle där några kan kontrollera informationen men andra reduceras till passiva mottagare.

Bards bok Nätokraterna blev en världssuccé. Boken skrevs 2001 och är i vissa delar skrämmande profetiskt skriven.

http://www.ur.se/samtiden/alexander-bard-berattar-det-nya-digitala-klassamhallet/

Inga kommentarer: