måndag 20 september 2010

Ang Valresultatet

Socialdemokratin har med gårdagens valresultat gjort sitt sämsta valresultat på 100 år samtidigt som en sittande borgerlig regering omvals för första gången. Detta har dessutom hänt samtidigt som de borgerliga regerat under en mycket svår och tuff ekonomisk period fullt i paritet med 30-tals krisen. När om någonsin skulle Socialdemokratin kunnat komma tillbaka om inte då?

Skulle istället nu alliansen kunna, inte bara liera sig med Miljöpartiet, utan även inleda ett konkret regeringssamarbete med även detta parti ja då skulle svensk politik kunna omformas i grunden för decennier. Argument saknas inte för detta och fantastiskt nog är det just Socialdemokrater och Kommunister själva som gör detta möjligt i takt med att deras utfall mot SD blir allt hysteriskare. De nästan tvingar in miljöpartiet in till alliansen för att ta "politiskt ansvar".

Givet att miljöpartiet i alliansen faktiskt skulle vara det näst största partiet och med detta kunna få en hel del inflytande så kan de med detta verkligen påverka den borgerliga politik som förs på ett synnerligen konkret sätt i så fall och vi får en parlamentarism som fungerar på köpet. Win- win? Det låter nästan som om det är en utveckling Sossar och kommunister tom skulle inte bara acceptera utan välkomna?

Samtidigt skulle Socialdemokratin och kanske för överskådlig framtid helt isoleras i politiken. Att Socialdemokrater igen skulle välja att samarbeta med kommunister tror inte jag på. Det har aldrig varit en lyckosam politik för social demokratin. Men med miljöpartiet i aliansens famn skulle inte Socialdemokratin kunna ha någon alls att samarbeta med och frågan är om någon idag på allvar tror att Sossarna igen skulle kunna uppnå egen majoriotet i svenskm politik?

Istället har trenden för partiet senaste decennierna varit stadigt utför och lika progrresivt som den katolska kyrkan har man uppfattas av väljarna när de "backat" in i framtiden. Däremot har miljöpartiet mycket att komma med som konkret skulle kunna göra alliansen politik väsentligt bättre. Det är inte bara antagligen en politisk realitet utan faktisk något nu att hoppas på kan bli av.

Frågan är om detta inte visar sig kunna bli ett "historiskt" val resultat och något som skulle kunna liknas vid det definitiva slutet för den socialdemokratiska eran i svensk politisk?

Funderingar kring socialdemokratisk val strategi - eller avsaknaden av sådan?
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2010/09/funderingar-kring-socialdemokratisk-val.html

Reinfeldt stänger dörren för SD – bjuder in MP till samtal
http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/reinfeldt-stanger-dorren-for-sd-bjuder-in-mp-till-samtal_5360787.svd

och här lite tidigare reflektioner i ämnet nu nästan ett år gamla (okey kanske inte riktigt..) som med "facit" i hand visar sig stämma rätt väl överens med verkligheten .. eller?

http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/11/snyggt-forsok-mona.html

Inga kommentarer: