torsdag 23 september 2010

Den hotade manligheten

Idag en stor artikelsrie i SvD om manlig impotens. Man kan ställa sig frågan om nu detta är ett så stort problem idag som artikeln gör gällande huruvuda detta kan bero på "medecinering"? Dvs då medecinering i så motto att det mesta av vår bilogogi som vi består av och omger oss av under senaste decennierna mer eller mindre bombarderats med kemikalier i all möjliga och omöjliga former.

Dvs ett antagande är då att dessa problem snarare än social till sin största del härrör från bilogoiska faktorer orsakade av störningarna som vi människor i accellererande omfattning utsätter vår miljö för.

Pressen på mannen har ökat
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/pressen-pa-mannen-har-okat_5379117.svd

Att vi lever i en kemisk värld är odiskutabelt. Solens elektromagnetiska strålar strålar ned till jorden där växterna har uppfunnit en metod att genom fotosyntesen lagra denna elekromagnetiska energi till kemisk energi.

Alla djur och människan på jorden paratiserar sedan i någon form på detta. Allt är naturligt reglerat i perfekt harmoni. Men sedan kommer människan med sin teknologi och kemiska industri och vi har tillsatser, bekämpningsmedel och nya preparat i stort sett överallt på jorden. All dessa i någon form stör den naturliga kemiska balansen. Vi som kemiska varelser är synnerligen styrda av ex hormoner i våra beteenden.

Får vi mer eller mindre östrogen/testosteron halter i våra system påverkar det fundamentalt det sätt vi agerar på som människor. Nu visar det sig alltså att redan mycket små mängder av främmande ämnen kan ge mycket stora hormonella förändringar.

Ur ett socio perspectiv hur påverkar det vårt samhälle och de beslut som tas? Är det en slump att kvinnosaksfrågan blivit en av de absolut största politiska frågorna under denna tid när vår exponering mot nya kemiska preparat varit som störst? Att antalet hermafroditer hos världens amphibiedjur ökar, att deras könsorgan rent fysiskt förändras (ex allt mindre penisar hos handjuren) är klart.

Att även människan påverkas är även detta klart när barn kommer i målbrottet allt tidigare, när barn flickor utvecklar bröst, antalet spermier hos män minskat med 40% senaste 50 åren, testikel cancer ökar med 400% och bröstkancer hos kvinnor stigit från att tidigare 1 av 20 fick sjukdomen till idag ca 1 av 8.

Men finns det även andra effekter som slår igenom hos människan? Depressioner, ångest, minskad livslust, brist på energi osv osv. Hur påverkas vår sexualdrift och samspelet med det motsatta könet?

Har homosexualiteten i väst i vår civilisation ökat senaste 50 åren i förhållande till hur stor andel som är homosexuella i en population av ursprungs befolkningar mindre utsatta för dessa preparat?

Forskning visar att vi antagligen som art är mer känsliga för dessa störningar och påverkan under vissa perioder av våra liv. Störst effekt och påverkan verkar de ha i de tidiga skedena av vår fosterutveckling där allt ifrån ex antalet spermier som vuxen man, personlighet och kanske tom sexuell läggning kan grundläggas av frekventa låga doser av för kroppen främmande preparat. I Danmark får havande kvinnor bla rådet att undvika målarfärger, smink , parfymer och rökning samt att föröka reducera ev övervikt.

Tidigare har man alltid hävdat att det är dosens storlek som är avgörande för gifter. Man dör av stor dos arsenik men inte av en mindre dos. Men det som nu är så alarmerande att forskningen på amphibier visar redan mycket stora hoprmonella förändringar vid låga men frekventa doser. Ex när det finns rester av bekämpningsmedel i det vatten där de lever eller dricker av.

Industrins företrädare säger att även om vi ser och noterar detta faktum men att det inte finns bevis för att det är skadligt för människan. Frågan de bör ställa sig är vad tänker de nu göra åt den nu bevisade skadliga påverkan på dessa amphibier och kan det på något sätt bevisa att dessa kemikalier inte påverkar även oss människor. Intill dess att detta är klarlagt bör dessa preparat förbjudas är för mig den enda rimliga vägen fram.

Att Nero var galen och att detta kanske var orsakat av romarnas och grekernas förkärlek till att lagra vin i blykärl visar att dessa kemiska förgiftnings effekter funnits även i vår egen civilisations vagga sedan många år tillbaka.

Att vi lever i en galen värld hör man många idag säga. Frågan är om problemet är om vår värld och vi själva helt enkelt är totallt förgiftad.

Små doser av nya preparat som vi utsätter oss med under lång tid är alltså faran och som kan påverka vår egen miljö men dessutom vår egna biologi hormonellt.

Frågan man ställer sig är då - vad finns det eg idag i det vatten vi tappar från kran? Vilka halter av kvinnligt och kemiskt producerat östrogen (onedbrytbart för naturen) finns i det vatten vi och våra barn, havande kvinnor dricker idag? Vilka andra ämnen hittar vi i vattnet idag så som rester av bekämpningsmedel osv.

Dags att kräva nu en innehållsförteckning av vårt kranvatten?
http://www.youtube.com/watch?v=qGWWarqyp8I&feature=player_embedded#!

Inga kommentarer: