söndag 31 juli 2011

Yeah right..

http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2011/03/yeah-right.html

Sveriger Riskbanks problem är Lars O Svensson
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2010/02/httpdiseavdelningarartikelaspxarticleid.html

Kära Anders Borg NU är det HÖG tid att se äver hur man skall hantera en kommande trolig svensk finanskris. Hur förbereder vi idag oss på bästa sätt för detta och framför allt hur garanterar vi denna gång att INGA skattebetalare skall betala kalaset?

Vi kan väl ta SEB som ett exempel? De var i princip konkursmässiga under vår inhemskt skapade bankris under 80/90 talet. De klarade sig inte minst genom att alla dåliga lån de hade fördes över till statliga Securum och därmed överfördes all risk till skattebetalarna. Det är en model som kan använda OM det handlar om en verklig likviditetskris dvs det finns ett underliggande värde men som måste skrivas ned. Över tiden och om man är långsiktig kan dessa tillgångar sedan öka i värde.

Problemet är när det inte finns underliggade värden ex som är fallet gällande högt belånade derivat positioner. Här går det inte att lösa ut eländet utan de är värda 0. Det är bara att ta förluste så snabbt och brutalt som möjligt.

Åter igen till SEB så vad gjorde de då som tack för hjälpen när de på detta sätt kom ut sitt konkurshot? Jo de for iväg tillsammans med Swedbank och skapade et riktigt otäck bubbla i de baltiska staterna. Resultatet där blev massiva ska Austerity measures. Avskedade offenlig anställda, utförsäljning av statliga tillgångar och en BNP minskning på 40%.

Även här gick svenska staten in som garant och inte minst agearade man stenhårt för att se till att inte de baltiska staterna devalverade sina valutor, skrev av sina skulder eller införde nya marknadsregler som friskrev bostadsägare från skuld. Dvs som i vissa amerikanska stater där man bara helt enkelt kan lämna nyckel och gå då lånet rent juridiskt tillhör bostaden, inte personen som bor i huset.

Som sagt allt detta stoppade av Svenska statens och de svenska bankerna som definitivt annars konkat kunde återigen räddas av Sveriges skattebetalare.

Och vad ser vi då som ett nästa steg? Jo mitt under brinannde global finansiell härdsmälta så stiger de svenska bostadsprisera som aldrig förr. Fullständigt obegripligt. De svenska bankerna tog sig altså levande ut konkursgreppen även i Baltikum och stack då hem igen med svansen mellan benen för att snabbt som tusan skapa ännu en ny inhemskt och av våra egna banker skapade finanskris. Nu har vi definitivt nått toppen på den svenska bostadsmarknaden och kan se fram emot en ny helt inhemskt producerad bostads kris med därtill följande finansiell turbulens.

Tacka Riksbankens lågränte politik för detta. Tacka de svenska bankerna som decenium efter decenium sänker den svenka ekonomin och skadar de svenska skattebetalarna. Det är väl vär en rejäl bonus?

Som ett av grundkraven nästa gång nu någon av de svenska bankerna kommer rännande med krav om statliga garantier och stöd så sätt då för guds skull som ett villkor att alla bonusar utbetalade senaste 7 åren retroaktivt skall betalas tillbaka. De som gör ett bra jobb skall ha ersättning de som skadar vår ekonomi skall betala. Rättvist eller hur? Om inte annat så kommer detta att verka hemmande på ev framtida frestelser att tjäna enkla pengar och skapa ohållbara bubblor.

Sedan och som ett grundkrav gällar att under inga omständigeraer skall denn nya finsniella härdsmälta resultera i att några av våra och av skattebetalare ägda tillgångar säljs ut till privata intressen. Förbjud derivat handel och all verksamhet i vårt land relaterat till Goldman & Sachs. Det senare är särdeles viktigt givet den information om vårt lands finansiella status de nu får genom att anställa vår tidigare finansminiser och tillika RiksBanks ordförande.

http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2011/07/thermophyle.html

Undrar om det finns någon som inte anser att detta är komplett absurt? Nu eller aldrig är det hög tid att reformera detta system i grunden så att möjligheten för bankerna och riksbanken att skapa dessa ständiga bubblor elemineras. Annar gäller som vanligtfinansiell inhems turbulens skapad av våra egna banker med efterförljande massiv internationel spekulation anförd av GS.

Detta är en debatt vi måste ta nu INNAN den verkliga krisen kommer. Ring din lokala politiker, ligg på!

Våra egna svenska banker har blivit det största hotet mot vår välfärd och vår ekonomi.

Inga kommentarer: