måndag 6 juli 2009

Vägra konstmat på skola och dagis

Skicka ett brev med detta innehåll till era kommunala ansvariga politiker och be dem klargöra hur de tänker agera i frågan. Är de för att naturlig, lokalt producerad mat eller för industrins kemiska gifter skall ges till våra barn på dagis och i skolan? Klart är att regeringen helt abdikerat i frågan.


"Livsmedelsverket, livsmedelsindustrin och regeringen har i en ohelig allians gått ut med påbud i landet att barn på skola och dagis inte ska tillåtas att äta naturlig mat, utan ska vara utlämnade till att äta margarinfabrikanternas gula skokräm.

Margarinfabrikanterna har, ända sedan 60-talet, när skräcken för det naturliga mättade fettet började torna upp sig, utnyttjat det och fört fram sin egen kemisktekniskt tillverkade smörja som nyttigare än smör. Man har använt lögnerna om kolesterolets farlighet till att göra reklam för margarin som kolesterolsänkande och därmed nyttigt för hjärtat, i sin propaganda till allmänheten och i påverkan på kostprofessorer, dietister och politiker.

Detta håller nu på att trappas upp. Regeringen och livsmedelsindustrin har överläggningar där man kommer fram till att margarin och lättmargarin måste bli lagstadgat på skolor och dagis.
Ett lagförslag håller på att förberedas där man ska tillförsäkra barnen näringsriktig mat på skola och dagis. Vad som är näringsriktig mat hänvisar man till Livsmedelsverket att bedöma. På Livsmedelsverket anser man att margarin är nyttigt och smör är farligt.


Kommunernas kostchefer vidarebefordrar regeringens påbud ut till skolor och dagis.
Livsmedelsverket uppger att det finns tusentals studier som bevisar att mättat fett är farligt. Efter påstötning satte de i januari -09 upp på sin hemsida en lista på 72 studier som sades bevisa detta.


Docent Uffe Ravnskov med flera skrev i april en artikel i Dagens Medicin där man påvisade att det inte fanns något bevisvärde i dessa 72 studier. Vissa studier handlade om något helt annat, vissa visade till och med att mättat fett var nyttigare än omättat.
Livsmedelsverket har inte kunnat bemöta den artikeln.


Det har aldrig visats i jämförande studier att margarin är nyttigare för hälsan än smör. Fabrikanterna har inte ens avkrävts studier som visat att margarin är ofarligt för hälsan.
Sedan margarinet har övertagit marknaden från smör har hjärtinfarkterna kommit och gått upp som den största dödsorsaken i mitten av 1900-talet, och alla andra folksjukdomar har ökat: cancer, astma, allergier, infektionssjukdomar, diabetes och demens etc. Möjligheten finns att margarinerna, och annan konstmat, har skadat vår hälsa så att dessa folksjukdomar har blommat upp i utbredning och svårighetsgrad.


Varje cell i kroppen är uppbyggd av fett och kolesterol. Det ska då vara naturligt biologiskt fett och inte kemiskt förvridna fettstrukturer, som i margarin, för att cellerna ska fungera på ett friskt sätt.

Föräldrar – kräv att era barn får riktig naturlig mat på dagis, och ingen skokräm under namn av margarin! Om de inte får riktig mat på skolan och dagiset, ta då dit smör och Bregott och kräv att barnet får tillgång det. Föräldrar måste ha rätt att bestämma om deras barn ska äta riktig mat eller konstgjord smörja på skola och dagis.

Annika Dahlqvist
Allmänläkare (och Årets Drake) "

Inga kommentarer: