fredag 11 mars 2011

Debatt: "Jag vill att hyresrätter ska bli lika bra som bostadsrätter”

Min kommentar - den här karln tar ensam fighten mot heta den här myten om att man skall äga sin bostad. En strategi som i det långa loppet bara gagnar bankernas ständiga och helt vettlöst oansvariga utlåning och som alltid resulterar i marknadskrasher som skattebetalarna tvingas att baila ut.

Under tiden har bankerna garanterat sig själva hutlösa löner och bonusutbetalningar. Kvar står alla de unga som sedan inte har någon möjlighet att skaffa sig en egen bostad när inflation och bostadspriser skjuter i höjden.

Alla som är intresserade av att politiskt verka för att hindra den här formen av finansiell terrorism och oönkskad resurs allokering av sammhällets medel skall naturligtvis stödja den här typen av initiativ som nu Akelius verkar för. Fråga din lokala politiker hur han tänker i frågan och om du sedan är beredd att stötta honom.

"Medierna har rapporterat att bostadsbolaget Akelius fastigheter, med 34.000 ­hyres­lägenheter, gett förtur till bostadssökande som sparat på företagets konton. Det är visserligen lagligt, men ett gränsfall enligt bostadsminister Stefan Attefall (KD)."

Roger Akelius svarar med ett angrepp på den svenska förhandlingsmodellen.

"Min dröm är att göra ­hyreshus så attraktiva att de kan konkurrera med bostadsrätter. Storhetstiden för smäckhus, Moskvamodellen, designade efter de räta linjalernas natt är passerad.

Bostadsministern rekommenderar att bygga studentbostäder med delat kök och billiga tapeter. Jag totalvägrar med refererens till det våld som finns med gemensam tvättstuga.

Jag investerar i ett hyreshus endast om standarden kan bli så hög att jag själv kan bo där. Dessutom ska huset hålla i femtio år.

Jag har en dröm att uppgradera befintliga hus med balkonger, ljusa fönster, parkett, bastu, blommor i nymålad entré, modernt kök, badrum med tvättmaskin, ljussättning i entréer och på fasader. Mer service. Hyresgästföreningen stoppar uppgradering från ­linoleummatta om jag inte jobbar ideellt.

Hyresgäster har inte avdrag för ­bolån, inte rotavdrag, inte energiavdrag. I vanlig hyra ingår kostnad för tomma lägenheter, för grannar som inte betalar hyra, för klotter, för bobutiker, för snabba reparationer.

En modern trea, hundra kvadratmeter, i ett nybyggt hus har en årlig finanskostnad av 150.000 kr. Skattesänkning för boende i bostadsrätt jämfört med hyresrätt blir närmare 4.000 kronor per månad. Vem vill bygga ­hyreshus?

Tänk om biluthyrning i Sverige ­regleras av Bilhyrarnas förening. Då gäller fasta priser oberoende av biltyp. De som hyr ska ha rätt att hyra ut bilen i andra hand till en klottrande klant och kunna byta hyrbil med stökig kund från annat hyrbilsföretag.

Ägarna av hyrbilar får inte ta betalt för extra finesser som radio, centrallås eller gps. Regeringen tillsätter en speciell bilminister som inför mängder av regleringar, samt i valtider kraftfulla åtgärder som reparationsbidrag med skattepengar. Ingen får tjäna pengar på någons behov att köra bil. Efter några få år finns inga kvalitetsbilar som Volvo och Saab hos biluthyrare.

Hyresgästföreningen stoppar ­utvecklingen. Kvar finns linoleummattor, billiga plastlister och kollektiva ­tvätt­stugor. Hyresförhandlare jublar om hyran inte ens får höjas i takt med prisökningar, varvid hyresrätten självklart stagnerar till sextiotal.

Som hyresgäst är du fråntagen den mänskliga rättigheten att själv förhandla med hyresvärden för att uppgradera med parkettgolv. Föreningen vet vad du behöver och bestämmer ägarens priser.

Som en följd ombildas årligen ­tio­tusentals lägenheter till bostadsrätter, trots att hyresgästföreningar intensivt motarbetar de egna medlemmarnas önskan att:

•sänka månadshyran
•få höjd standard
•få värdestegring

Om några få år upptäcker vi, till vår förvåning, att alla attraktiva hyresrätter har försvunnit.

I Tyskland kan hyresvärden erbjuda lägenheter av skilda kvaliteter inom samma hus. Där kan hyresvärden uppgradera till fina lägenheter och få skäligt betalt. Där finns hyresreglering.

I går sökte 336 kvalificerade en ­lägenhet i Täby. 37 av dessa har högsta sparpoäng. Ägaren till ­huset nekade alla sökande utom en. Finns det andra lösningar på detta problem än att ­bostadsminister och förening trakasserar ägaren av huset?

Min dröm är att tillsammans med ordförande i Hyresgästföreningen och bostadsministern, inte med en utredningsgrupp, utveckla hyresrätter till att kunna konkurrera med bostadsrätt. Tar ni min hand?

Jag kan svaret: ”Ska han säga som har tjänat massor av pengar.” Visst, men grejen kanske inte är att stoppa mig utan ett antal usla bostäder. Låt det bli socialt rätt att förbättra befintliga hyresbostäder annat än på ideell väg".


Källa Dagens Industri Debatt

Inga kommentarer: