fredag 26 november 2010

What the Bleep do we know?!

Detta är en film som jag rekommenderar. Det är en mycket omtalad sammanställning av det som idag är de senaste rönen inom sk kvant fysiken. Låter sten trist men filmen är mycket rolig och spännande.

Teorierna bakom denna fysik, för de minsta partiklarna, etablerades kanske ffa med en tysk fysiker som hette Max Plank för nu mer än 100 år sedan. Förvånande okänd givet hur otroligt omskakande hans teorier eg är. Det var Plank som myntande begreppet "The matrix" eller "The Field" som du kanske i vissa sammanhang hört referererat till.

Einstein arbetade som bekant mer med macro, dvs det stora universum. Einsteins sista projekt var att försöka hitta en "unified" teori som sammanlänkande och var relevant både för macro såväl som micro universum men det lyckades han aldrig med.Istället är det nu fysiker som nu senaste åren (Wheeler -Dewitt) kunna presentera en sådan (inte minst genom att omdefiniera tids och rum begreppen). Dock sade även Einstein att "The Field is the solve governing agency of the particle"
http://sv.wikipedia.org/wiki/Wheeler-DeWitts_ekvation

Filmen börjar kanske lite segt men garanterar att det blir bättre. Vill man på ett underhållande sätt få absolut senaste rön om fysiken och hur eg vår verklighet är beskaffad bör man nog ha i alla fall sett denna film.

http://www.youtube.com/watch?v=tSk51Lp-vHU&translated=1

Men sedan så kommer nu även den "nya" biologin den sk Epigenetiken. I korthet säger denna att det inte är generna som avgör din framtid utan istället hur dina förfäder och du själv uppfattar din verklighet. Istället så har varje gen ett otal programeringsmöjligheter som sätts igång givet att programeringen aktiveras.Totalt har vi bara ca 30.000 olika gener men givet att varje gen kan programeras i tusentals varianter blir resultatet ett oändligt antal möjliga kombinationer. Aktiveringen sker genom det sätt du och dina förfäder uppfattar olika situationer. Ett oerhört intrikat system men tänk efter - logiskt. Om evolutionen strävar efter att utvecka arter till nyare och bättre versioner så är det just omgivningen och hur väl du anpassar dig till förändingar i denna som dikterar hur väl du kommer att lyckas att "utveckla" nya modeller..

http://www.youtube.com/watch?v=4iCcnDuY6-4&translated=1


Är du intresserad av att lära dig mer om detta så rekommenderas följande föreläsning av en av världens ledande cellforskare Proffessor Bruce Lipton. Själv tycker jag detta är en fullständigt och helt fantastiskt intressant presentation:
http://www.youtube.com/watch?v=hLZ7GqWpEqM&feature=related

Sammanfattning - sätter man in sig i dessa senaste vetenskapliga rönen inom både fysik och biologi så inser man att vi med vår materialistiksa fokus i samhället kommit till en återvändsgränd. Istället är det vårt medvetande som skapar materia och driver evolutionen. Viktigaste för en människa blir då inte vilka materiella tillgånga du skaffar dig under en livstid utan istället på det sätt som du beter dig, uppfattar och tänker om din verklighet. Reflektera över det som Lipton ex säger ang "the self" och cellens receiver of self - det är omskakande minst sagt.

Inga kommentarer: