lördag 5 november 2011

Det Lackar mot Jul

Det börjar nu att lacka mot Jul och därför nu hög tid att börja fundera ut lämpliga julklappar till nära och kära. Här kommer mina varmaste rekommendationer:

Lars Wilsson - Välfärdens ohälsa
http://www.larswilsson.se/bocker.htm

Istället för doping - Bygg en stark och lätt kropp med rätt kost och hormon

Ni känner väl till att den otippade Skidskytte guldmedaljören från Vancouver, Björn Ferry började med LCHF i månadsskiftet juli/augusti (2009) efter att ha läst Frank Nilssons bok "Istället för doping!" flera gånger.
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172411759

Kanske är det tom så att den av svenska skidåkare under Innsbruck 1964 introducerade metoden att kolhydratsladda reducerar uthållighet och försämrar hälsan.

Förvånansvärt många ex av dessa elit idrottare drabbades av tämligen akuta hjärt och kärlproblem på äldre dagar. Äkta paret och skidlegenderna Assar Rönnlund och hans fru Toini Gustafsson Rönnlund ex.

Assar Rönnlund, legendarisk skidåkare, har hjärtopererats två gånger. Hur en vältränad person som han kunde drabbas av allvarliga hjärtproblem är en olöst gåta för forskarna. Tvärtemot vad många tror kan den som minst anar det få en hjärtinfarkt.
http://www.hjart-lungfonden.se/HLF/Pressrum/Pressmeddelanden/Assars-hjartsjukdom-en-gata/

Sedan detta med styrka och muskler tål att tänka på. Kolla in denne unge man som endast väger 82,5 kilo och som inte har särdeles utpräglat med muskler (han ser inte ut som en tradionell styrkelyftare och definitivt inte som en muskelbyggare) men som klarar att lyfta över 340 kilo i marklyft. Han är helt enkelt synnerlighen råstark utan muskler. Så en optimal kropp är så konstruerad att den har maximal styrka men inte överdrivet utan bara en nödvändig mängd muskler.
http://www.youtube.com/watch?v=-fxJbjFHrgE

Hur tränar man då bäst upp och funktionellt bra kropp. Enlast är att jämföra det sätt som bönder levde och verkade på tidigare århundraden. Bönder blev generellt sett synnerligen råstarka av alla de olika fysiska sysslor de gjorde på en gård. Att dagar i ända lyfta ned 100 kilos säckar från flak för att sedan bära upp dessa i trappor och in i lagringsmagasin var ett sätt att bygga upp enorm styrka, ett annat att lyfta mjölkkärl etc.

För att simulera dessa moment kan man idag träna mha sk "undergroundträning" i Fredrik Nordströms regi:
http://www.youtube.com/watch?v=pKsmfu6mObI

Ytterligare en variant är att köra en anpassas variant av brottningsövningar kallad "Brottarfys". Det är helt enkelt mängder av kroppsegna samt olika slags par övningar. Efter 20 stycken pass om vardera 1 1/2 timme vardera med brottarfys går din kropp inte längre att känna igen. Så slut som man blir efter ett sådant pass och så mycket träning man får under dessa 1 1/2 timmar blir man inte under två veckors sammanlagd hockey träning.

Det man definitivt bör undvika är statisk träning i maskiner på gym. Nyckeln ligger i att träna upp alla de mängder av små muskler som vår kropp är uppbyggd av och inte de fåtalet större musklerna som annars är de som i statisk träning prioroteras. Dvs om du inte har målet att bara bygga upp muskler för syns skull. Kom då i så fall ihåg att muskler förutom att inte garantera styrka sedan även kräver underhåll och "drar" mängder av energi för att hållas i schack. Om målet är att ha maximal styrka och bästa tänkbara förutsättbningar för att sedan bibehålla och underhålla detta så är det funktionell tränining med priorotet av dina små muskler som du måste satsa på.

Målet är att bygga en maximalt stark och hård kropp med maxat immunförsvar och dessutom utpräglat smidig. Stark som en tyngdlyftare, smidig som en gymnast, koordinerad och i balans som en balletdansös - ja alla dessa egenskaper får du mha av sk brottarfys.

Genom att istället för statisk träning träna funktionellt och utföra övningarna i situationer där man befinner sig i obalans, på ett ben,stående på en balansbräda när någon försöker att få omkull dig, knuffar dig etc så utvecklar man inte bara sin balans och koordination utan även sin styrka på ett överlägset sett. Lägg sedan till detta en välbalanserad näringstät istället för energi tät kost och du bygger en en hård funktionell kropp med bästa tänkbara immunförsvar och tollerans mot både skador och sjukdomar.

En bra gåva att ge till sina barn..?

För att förstå detta begrepp näringstät föreslår jag att du kollar in följande diagram och studerar vad du får i dig när du äter ex frukt respektive ett ägg, lever eller makrill.
http://www.kostdoktorn.se/wp-content/2008/01/vitamin-frukt-agg-lever-makrill5000d2.jpg

Inga kommentarer: