Värst är emellertid att WHO:s experter har ignorerat riskerna med att öka kostens innehåll av fleromättat fett. Den största mängden fleromättat fett kommer från soja-, majs- och solrosolja, vilket innebär en hög omega-6/omega-3 kvot. Det finns talrika rapporter, som pekar på att för mycket omega-6-fleromättat fett stimulerar både cancer och alla typer av inflammatoriska processer.
Redan på 1970-talet visade Edward Pinckney att patienter som hade ökat sitt intag av omega-6-produkter hade alla tecken på för tidigt åldrande och en högre frekvens av hudcancer än normalt. Talrika experiment på råttor har visat att ett omega-6-rikt foder minskar deras reproduktionsförmåga och resulterar i cancer. Flera epidemiologiska studier tyder på att ett högt intag av omega-6 också ökar risken för cancer hos människor. I den stora Malmöstudien var till exempel både intag av fleromättat och av omega-6-fleromättat fett associerat med bröstcancer och med höggradig statistisk signifikans. Andra forskare har funnit att barn som äter mycket omega-6-mat oftare lider av astma och andra allergiska sjukdomar.
http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2010/09/29/whos-experter-har-ignorera/index.xml
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar