söndag 1 februari 2009

Kostråd till den som vill väga 200+

Visserligen kanske det inte är så vanligt med råd där man rekomenderar en kost för att dramatiskt gå upp i vikt. Vi har ju vissa undantag dock och de är oftast kulturellt betingade. Så exempelvis ville invånarna i vissa söderhavskulturer ha extra hull och i modern tid har vi ju de Japanska Sumobrottarna som jobbar hårt med att ständigt lägga på sig mer kilon.

Här har vi nu Georgia Davis, 15 år, som är tjockast i England i sin ålder. Kolla in vad hon äter.
"Energi intaget är 57% kolhydrater (i stort sett allt i form av socker och snabbsmält stärkelse), 11% protein och 32% fett. Intressant nog är fördelningen mellan kolhydrater/protein/fett inte långt ifrån vad livsmedelsverket fortfarande rekommenderar.

För att få i sig så mycket och bli så fet tror jag det krävs mat som ständigt leder till skyhöga nivåer av hormonet insulin i blodet. Detta kan ge en ständig inlagring av fett i fettväven, medan fettförbränningen i stort sett är avstängd. Och en väldig hunger. Den mat hon visar upp verkar perfekt anpassad för uppgiften."

http://www.kostdoktorn.se/vagen-till-210-kg

Sumobrottare är det mest fettskrämda folk jag känner till. De har lärt sig att sky fettet när de ska bygga sina kroppar. Andelsmässigt äter de mindre än hälften (12 E%) av vad Livsmedelsverket hoppas att vi ska komma ned i beträffande fettintag (25 E%). Sumobrottarna har under 1 400 år lärt sig att kroppen styrs av hormoner och det är främst där man ska söka svaret på frågan varför man går upp i vikt. Miniräknare och kaloritabeller fungerar inte. Sumobrottaren får i sig 65-70 procent av sin energi i form av kolhydrater jämfört med Livsmedelsverkets råd om 60 procent. Livsmedelsverkets strävanden i kosthänseende skulle alltså fungera riktigt bra på ett träningsläger för sumobrottare."

http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/01/sumobrottare-har-battre-fettkoll.html

Så här skriver Livsmedelsverket på sin hemsida: "Många undrar varför Livsmedelsverket rekommenderar lättmjölk och lättmargarin i skolan. Svaret är att vi vill att skolbarn ska erbjudas det som, enligt vetenskapen, är bäst för deras hälsa. När det gäller mjölk och matfett är lättmjölk och lättmargarin de bästa alternativen."

Att Livsmedelsverket, vars symbol är en brödkaka, och som arbetar i ett nära samarbete med livsmedelsindustrin "ex via LRFs lobby organisation "Skolmatens vänner" har mage att påstå att de vet vad som är bäst för våra barns hälsa och att deras kost rekomendationer skall tas på allvar är fullständigt fantastiskt. Det finns ingen verklighetsförankring alls i deras råd dvs om man inte har som syfte att få våra barn att väga 200+ kg, drabbas av socker sjuka, få problem med hjärt kärlkramp etc. Men har det de så tror jag att de missuppfattat sin uppgift.

Och här lite information om det margarin som Livsmedelsverket anser är så viktigt att våra barn skall få i skolan. Hög tid nu att börja kalla Livsmedelsverket för Svenska Livsmedelsindustriverket?
http://ehdin.com/?id=283

Sedan, de som händelsevis skulle vilja gå i motsatt riktning dvs minska ev överskott av kilon på kroppen bör altså göra som ex Anna J.D Jacobsson som har gått ner över 50 kilo (från 137 kg) sedan januari 2007 med hjälp av lågkolhydratkost.

Vägen från 137 kg av Anna J. D. Jacobsson
http://www.pickabook.se/index.php?sida=vagen

Annas Blogg
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.169098

Och med samma metod har Skaldeman gått ner 65 kg
http://www.skaldeman.se/

Inga kommentarer: